Kiadták Popát, a pilótajátékost

Indonézia kiadta Romániának Nicolae Popát, akit jogerősen 15 év börtönbüntetésre ítélt Romániában a bíróság pilótajáték szervezése miatt.

MNO
2011. 04. 22. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Popát 2006-ban ítélte el a bíróság távollétében, hiszen ő már majdnem egy évtizede külföldön rejtőzködött. Végül Indonéziában tartóztatták le a hatóságok 2009-ben egy nemzetközi elfogatóparancs alapján, majd két évig elhúzódott a kiadatása, mivel Románia és Indonézia között nem létezett kiadatási egyezmény.

Popát egy másik román állampolgárral, Ioana Maria Vlasszal együtt ítélték jogerősen 15 év börtönbüntetésre, mivel a bíróság őket találta felelősnek az Országos Befektetési Alap (FNI) csődbe juttatásáért. Ez az alap pilótajátékként működött, és mintegy 300 ezer ember szenvedett kárt a csődbe juttatása miatt. Popa a FNI-t kezelő Gelsor cég igazgatója volt. A FNI-botrányban korábban Sorin Ovidiu Vantu román mágnás ellen is vizsgálódtak, de őt bizonyítékok híján felmentették.

A román sajtó szerint Popa visszatérése nyomán előfordulhat, hogy a volt igazgató olyan bizonyítékokat tud felmutatni, amelyek a per újratárgyalásához vezethetnek. A Realitatea román hírtelevízió szerint Popa úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha újratárgyalnák a pert. Vantu ellen folyamatban van jelenleg egy per, amelyben bűnpártolással vádolják az ügyészek. Ez utóbbiak szerint ugyanis az üzletember pénzelte Popát külföldi rejtőzködése alatt. Október óta azonban a per nem sokat haladt, hiszen Vantu sorozatosan a tárgyalások halasztását kérte, kórházba is utaltatta magát, majd az egyik bíró kicserélését kérte, amit el is ért.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.