Kína lassítani akar

Az idei első negyedévben 5, márciusban 5,4 százalékos volt az infláció Kínában. Az első három hónapban 9,7 százalékos gazdasági növekedést mértek – jelentették be pénteken hivatalosan Pekingben.

MNO
2011. 04. 15. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztói árindex (CPI) 5,4 százalékos emelkedését a szakemberek a nemzetközi piacokon tapasztalt nyersanyagár-emelkedéssel, az ezzel egyidejű magas kereslettel és a magas élelmiszerárakkal magyarázzák. Az országos statisztikai hivatal szerint februárban a CPI emelkedése 4,9 százalékos volt. A fogyasztói árak emelkedését Peking „kezelhetőnek” tartja, a világ második legnagyobb gazdasága jelenleg nem szenved stagflációtól, vagyis a magas inflációhoz nem párosul a gazdasági növekedés lelassulása – hangoztatta a statisztikai hivatal szóvivője, Seng Laj-jüan (Sheng Laiyun).

Elemzők ennek ellenére egyöntetűen úgy vélik, hogy a kínai vezetés folytatni fogja az infláció visszafogását célzó pénzügyi intézkedéseit. Az első negyedév 9,7 százalékos gazdasági növekedése 2,1 százalékponttal elmarad ugyan a tavalyi év utolsó három hónapjában mérttől, de így is magasabb volt a vártnál. Seng tájékoztatóján úgy vélte: az ország gazdasága szilárd, és viszonylag gyors növekedéssel jó kezdetet vett. A gazdasági növekedés lelassítása éves szinten ugyancsak a kínai kormányzat makrogazdasági célja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.