Kolompár felháborodott, és Farkast ostorozza + Képriport

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) korábbi vezetője szerint Farkas Flórián jelenlegi elnök meggyalázta a romagyilkosságok és a holokauszt áldozatainak emlékét azzal, hogy a szervezet fővárosi székházának falairól eltávolította az emléktáblákat.

MNO
2011. 04. 22. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) és a Roma Összefogás Párt elnöke Balog József elnökhelyettessel pénteken gyertyagyújtással akart emlékezni a két évvel ezelőtt Tiszalökön ezen a napon meggyilkolt Kóka Jenőre, a romák elleni támadássorozat egyik áldozatára, de a hivatal zárva volt, és az ablakon benézve azzal szembesültek, hogy a bejárat mellől az emléktáblát már eltávolították.

A roma vezető 2009. november 3-án, még az OCÖ elnökeként közgyűlési határozat alapján helyezett el táblát a szervezet Dohány utcai székházában annak a testvérpárnak az emlékére, akit 2008-ban azon a napon gyilkoltak meg a Borsod megyei Nagycsécsen. A romák elleni támadássorozatnak ők voltak az első halálos áldozatai, ezért november 3-át országos roma gyásznappá nyilvánították.

Kolompár Orbán a székház előtt pénteken újságíróknak azt mondta: mivel az emléktábla „eltűnt”, Farkas Flórián, a Lungo Drom és az OCÖ jelenlegi elnöke, fideszes országgyűlési képviselő „meggyalázta a romagyilkosság-sorozat áldozatainak emlékét, megsértette azok hozzátartozóit, és ezt a bűnt nemcsak a cigánysággal, hanem egész Magyarországgal szemben követte el”.

Szintén felháborítónak nevezte, hogy az OCÖ homlokzati faláról eltávolították a roma holokauszt áldozatainak a kormánnyal közösen még 2003-ban állított emléktáblát is, amely előtt köztársasági elnökök, kormányfők, miniszterek és diplomaták rótták le tiszteletüket minden év augusztus 2-án, a holokauszt roma áldozatainak emléknapján.

A roma vezető elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy munkanapon zárva van az OCÖ hivatala, és nem látja el feladatát, ugyanis a január végén megtörtént átadás-átvétel óta arra hivatkozva nincs ügyfélfogadás; az erre utaló papír ki van függesztve a bejárati ajtóra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.