Nagykorúvá vált a fővárosi irodalmi karnevál

Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának minisztere nyitja meg csütörtökön délután fél háromkor a Millenáris Parkban a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált és a hozzá kapcsolódó gyermekkönyvnapokat. Nem akárhogyan, az irodalmi karnevál hagyományainak megfelelően, katalán szokás szerint egy szál rózsával kedveskedik a miniszter az első nap nyitányára érkező hölgylátogatóknak.

2011. 04. 14. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a kedves és szép gesztus a könyv és a szerzői jog világnapjához kötődik, amelyet április 23-án ünneplünk. Ám idén éppen erre a napra esik húsvét szombatja, a feltámadási körmenet ideje, ezért kezdik el a fesztivált a megszokotthoz képest egy héttel korábban. A nyitó gesztust követően Tarlós István, Budapest főpolgármestere adja át a Budapest Nagydíjat Peter Olov Enquist svéd írónak, a fesztivál díszvendégének, akivel ezután Váradi Júlia újságíró folytat pódiumbeszélgetést. Fél ötkor Réthelyi Miklós miniszter nyitja meg az április 14-től 17-ig tartó, három és fél napos irodalmi és könyves kavalkádot.

Tekintettel arra, hogy most Magyarország az Európai Unió soros elnöke, nem egyetlen nemzet, hanem az Európai Unió összes országa lesz együtt a fesztivál díszvendége. Éppen ezért az első napon, délután öttől Az Európai Unió ars poeticái címmel kezdődik gálaműsor mintegy húsz író és költő részvételével. Fél héttől Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekben illetékes államtitkára köszönti külön az unió különböző tájairól, országaiból érkező könyves vendégeket.

A nagykorúvá vált, tizennnyolc esztendős fesztivált először 1994-ben rendezték meg, akkor is Zentai Péter László szellemi vezetésével, idén is ő a fesztivál igazgatója. A karnevál korábbi helyszíne tizennégy alkalommal a Budapest Kongresszusi Központ és a Gesztenyés park volt. A tizenötödik alkalomtól mostanáig immár a nagyobb nézőszám befogadására képes Millenáris a könyvkarnevál központi helyszíne. Tavaly hatvenegyezer néző látogatott el a nemzetközi könyvfesztiválra. Idén is több mint háromszáz program és mintegy ötszáz hazai és külföldi író várja a vendégseregletet. Az ötszáz forintos belépőjegy szimbolikus értékű, már csak azért is, mert levásárolható.

A gyerekeket izgalmas programok várják péntektől vasárnapig a Fogadóban. A Teátrum előcsarnokában láthatják majd az érdeklődők a Magyar Fotográfusok Házának többdimenziós fotótárlatát, melynek címe: Duna – nyitott könyv. A fesztivál zárónapján vasárnap adják át a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztő Egyesülése (MKKE) tagjainak titkos szavazata alapján Az év kiadója, valamint Az év vidéki és Az év fővárosi könyvesboltja elismeréseket.

Láng Zsolt, a budai II. kerület fideszes polgármestere ezen a napon adja át az oktatást leghatékonyabban szolgáló könyvet, CD-t és hangoskönyvet jutalmazó Budai Díjat. A könyvfesztiválon szavazhatnak a látogatók a Szép Magyar Könyv verseny közönségdíjára is. A fesztivál záróeseménye Tarján Tamás irodalomtörténész vasárnap esti születésnapi könyvszalonja, amelyen megünneplik a kerek évfordulós magyar írókat, többek között Buda Ferenc, Czigány György, Fenákel Judit, Jankovics Marcell, Kabdebó Lóránt, Kemény István, Szakonyi Károly, Szakolczay Lajos és Vasadi Péter részvételével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.