Obamától várják a megoldást

Mahmúd Abbász palesztin elnök felszólította Barack Obama amerikai elnököt egy lapinterjúban, hogy szeptemberig tegyen javaslatot az izraeli–palesztin konfliktus rendezésére.

MNO
2011. 04. 22. 6:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az interjú a Le Figaro című francia lapban jelent meg csütörtökön, Abbász párizsi látogatása alkalmából. „Igen, meg kell tennie” – válaszolta Abbász a nyilatkozatban arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha Obama szeptemberig javaslattal, béketervvel állna elő.

Abbász kifejtette: az Egyesült Államoknak nagyhatalomként az a dolga, hogy javaslatokat tegyen. Izraelt Washington tudja meggyőzni. Amíg az Egyesült Államok a (válságban szembenálló) feleknek engedi, hogy azt tegyenek, amit akarnak, nem lesz rendezés. Abbász szerint a palesztinok várják, hogy Obama váltsa be azt a tavaly szeptemberben egy olyan palesztin állam létrehozására tett ígéretét, amely az ENSZ teljes jogú tagjává válhat.

A közvetlen izraeli–palesztin béketárgyalások tavaly szeptember elején újultak fel, de röviddel később újra megszakadtak. A palesztinok a megbeszélések folytatásához azt szeretnék, hogy Izrael fagyassza be a megszállt palesztin területeken létesített zsidó telepek bővítését, továbbá hogy „világos elvek” alapján tárgyaljanak, többek között a palesztin állam határairól. A palesztinok azt is szeretnék, ha Palesztina 1967-es, nemzetközileg elismert határai között hozhatnák létre államukat, amely ily módon a Gázai övezetet, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet is magában foglalná.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.