„Olyanok vádolják az alkotmányt, akik nem ismerik” + Képriport

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint a hétfőn elfogadott alaptörvény lehetőséget ad a parlamenti demokrácia olyan formájának megteremtésére, amelyre a modern Magyarország felépíthető.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/779641" target="_blank"><strong>• Az államfő ünnepi beszéddel köszönti majd az alaptörvényt </strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/779615" target="_blank">• „Az alkotmány az államok belügye, és így tiszteletben tartandó”</a></strong>

MNO
2011. 04. 22. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a pénteken Budapesten gróf Tisza István miniszterelnök születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett emlékprogramon és alapkőletételen kiemelte: ahogy Tisza Istvánról az ellenfelei alakítottak ki hamis képet, úgy akarják besározni az új alaptörvényt is, és ezért fogalmaznak meg hamis vádakat azzal kapcsolatban.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: „Olyanok vádolják az alkotmányt, akik nem ismerik, akik nem is olvasták. Pedig az alaptörvény európai szintű jogvédelmet biztosít, új lehetőséget nyit meg a jogok érvényesítésében, kellő felhatalmazással lett megalkotva, és a lehető legszélesebb körben lettek bevonva a választók az alaptörvény elfogadásába.”

Hozzátette: minden igyekezetükkel arra törekedtek, hogy egy olyan, a magyarság értékeinek védelmét és az európai közösséghez tartozást deklaráló alaptörvény szülessen, amely kiállja majd az idő próbáját. Ez az alkotmány értékteremtő módon a magyar demokrácia gyökereihez nyúlt vissza, hogy hazánk múltjából merítve megtalálja a választ a jelen problémáira, hogy hazánk újra elinduljon a gazdasági és társadalmi fejlődés európai útján – mondta.

A parlamenti államtitkár szerint gróf Tisza István személye testesíti meg a „boldog békeidőket” hazánkban, ő volt az, aki meg akarta őrizni vívmányainkat, aki egyedüli európai politikusként kiállt a világháború ellen. Személyes tragédiája, hogy az ország jövőjén dolgozva kellett végignéznie ennek a kornak a letűnését – fogalmazott ünnepi beszédében Rétvári Bence.

Mint mondta, gróf Tisza István ritka éleslátással ismerte fel a kor világpolitikai helyzetében rejlő konfliktusokat. A nagyhatalmi viszonyok alakulását a magyarság megmaradása szempontjából kulcsfontosságúnak ítélte – tette hozzá, megjegyezve: emellett szilárdan őrködött azon is, hogy a politikai hatalom véletlenül se kerüljön azoknak a kezébe, akik a fennálló társadalmi rend radikális átalakítását szerették volna elérni. „Abban bízom, és azt szeretném kérni önöktől, hogy az a szobor, amely nemsokára itt fog állni, ne csak az emlékezés helye legyen, de egyben közösséget is építsen: azoknak a közösségét, akik gróf Tisza István miniszterelnök példáját követve ma is hisznek a szabadságban, a demokráciában, és készek a nemzet haladásáért, virágzásáért áldozatot is hozni” – mondta Rétvári Bence.

Az egykori miniszterelnök szobrát a tervek szerint ősszel avatják fel a fővárosban, a Jászai Mari téren. Az ünnepség résztvevői megkoszorúzták gróf Tisza István szülőházát. Boross Péter egykori miniszterelnök az ünnepségen úgy fogalmazott: „akik halálát okozták, és világgá futottak, végig Magyarország lejáratásával múlatták az időt”. Hozzátette: gyanakodhatunk, hogy ez a szellem ma is él még.

Gróf Tisza István 150 éve, 1861. április 22-én született Pesten, 1903 és 1905, majd 1913 és 1917 között Magyarország miniszterelnöke volt. A Ferenc József halála után, 1916-ban trónra került IV. Károly nem rokonszenvezett vele, s 1917 júniusában felmentette, Tisza ezután harctéri szolgálatra jelentkezett. 1918-ban már ő volt a vereség és a régi rend jelképe. Október 16-án sikertelen merényletet is megkíséreltek ellene, másnap a parlamentben nyíltan beismerte a háború elvesztését. Az őszirózsás forradalom győzelme után sem volt hajlandó elmenekülni, így október 31-én délután négy katonaruhás fegyveres a Hermina úti villájában szóváltás közben lelőtte. Halálával egy időben omlott össze a nevével szorosan összeforrt dualista állam is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.