Robotrepülőkkel a menekültek ellen

A Tages-Anzeiger beszámol arról, hogy a menekülthullám miatt megerősítik a svájci–olasz határt. A Die Welt arról tudósít, hogy az atommoratórium miatt Németország áramimportőrré vált.

2011. 04. 05. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilap Németország áramexportőrből importőrré lett című cikkében elemzi az atommoratórium következményeit. Az atommoratórium életbe lépte óta Németország kétszer annyi áramot vásárol Franciaországtól, mint azelőtt. Ráadásul a szövetségi köztársaság nettó exportőrből importőrré vált, állt a szövetségi energia- és vízgazdálkodási egyesületnek (BDEW) a hannoveri vásáron kiadott nyilatkozatában. Március 17-e óta Németország naponta közel 50 gigawattórával többet hoz be, mint amennyit kivisz az országból. Franciaországból és Csehországból kétszer annyi áram érkezik – nyilatkozta Hildegard Müller, a BDEW vezetője. Franciaországban messze a legtöbb atomerőmű működik, ami az ország áramtermelésének háromnegyedét adja. Az atommoratórium miatt kikapcsolt erőművek miatt a németországi áramtermelés napi 120 gigawattórával csökkent. Ez tükröződik azon is, hogy felére csökkent a Hollandiába és a Svájcba irányuló áramexport – folytatta Müller. Ezzel egy időben a BDEW adatai szerint a lipcsei árampiacon átlagosan 12 százalékkal emelkedtek az árak. A szövetségi kormány jelenleg vizsgálja a moratórium hatásait a német árampiacra. A berlini környezetvédelmi minisztérium egyik szóvivője kijelentette, már a moratórium előtt áramot vásároltak Franciaországból. A szóvivő ugyanakkor cáfolta azokat a híreket, miszerint Németország összességében behozatalra szorul.

Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális zürichi napilap A hadsereg robotrepülőkkel keresi Tessinben a menekülteket című cikkében foglalkozik azzal a ténnyel, hogy az arab országokból érkező menekülthullám elérte Svájcot. Az ellenőrzés megszigorítását jelentő döntés azután született meg, hogy az elmúlt hét végén lényegesen több menedékkérő jelentkezett a tessini határátkelőknél, mint korábban. Davide Bassi a határőrhadtest médiareferense hétfőn kijelentette, péntek és vasárnap között ötven tunéziai tett kísérletet arra, hogy beutazzon az alpesi országba. Legtöbbjük azonnal menedékkérelmet nyújtott be. Az eddigi hétvégéken ez a szám 10 és 15 között mozgott. Általában vonatokon találták meg a menekülteket, folytatta Bassi. Az elmúlt napokban azonban arra is találtak példát, hogy a bevándorlók illegálisan, autóval kívántak bejutni Svájcba. „Az embercsempészek egy ilyen utat igen drágán megfizettetnek a menekültekkel”, magyarázta Bassi. Összességében előreláthatólag húsz határőrrel erősítik meg a tessini határt. A hadtest technikai támogatást kap a hadseregtől, mely egy robotrepülőt bocsát a rendelkezésükre. A készüléket döntően éjszaka kívánják bevetni a határ mentén. Az elkészített felvételek alapján a határőrök megállapítják, hogy tartózkodnak-e gyanús személyek a határ közelében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.