„Szerény hozzájárulás”: az USA ragadozókat küld Kadhafi ellen

Barack Obama elnök elrendelte, hogy felfegyverzett, pilóta nélküli Predator repülőgépeket vessenek be Líbiában – jelentette be csütörtökön Washingtonban Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

MNO
2011. 04. 22. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gates szerint a Predatorok megnövelik a Kadhafi erői elleni precíziós csapásmérő képességet és „szerény hozzájárulást” jelentenek a líbiai felkelőket támogató NATO-erők erőfeszítéseihez. A NATO közben jelezte: fokozni fogja a líbiai kormányerők elleni légi csapásokat és felszólította a lakosságot, hogy maradjanak távol a katonai objektumoktól.

A líbiai felkelők az elmúlt hetek során többször kifogásolták, hogy a NATO nem elég aktívan lép fel, hogy megvédje a polgári célpontokat Kadhafi erőitől. A nyugati hatalmak, élükön az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján március 19-én kezdték meg a líbiai légtérzár létrehozását. A Kadhafi-ellenes felkelés február közepén kezdődött, miután a rendvédelmi erők összecsaptak a tüntetőkkel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.