Tűzharc a határon, egy katona meghalt

Tűzharc alakult ki péntek reggel Kambodzsa és Thaiföld határvidékén – jelentették a bangkoki hatóságok, és az incidensről a helyszínről egy kambodzsai katonai parancsnok is beszámolt telefonon a Hszinhua kínai hírügynökségnek.

MNO
2011. 04. 22. 3:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírt később megerősítette a kambodzsai védelmi minisztérium is. A tájékoztatás szerint a tűzpárbaj azon a helyen bontakozott ki, ahol már februárban is határvillongások voltak a két ország fegyveres erői között.

Pénteken helyi idő szerint reggel hat órakor dördültek el az első lövések, majd mintegy fél óráig tartott a lövöldözés. Thaiföldi jelentés szerint egy thai katona meghalt, öt másik megsebesült az összecsapásban, amelyben tüzérségi fegyvereket is bevetettek.

A két ország között területi vita miatt mérgesedett el a helyzet. Az incidensek okozója a vitatott hovatartozású területen álló, 900 éves Preah Vihear-templom, amelyet mindkét ország magáénak tart. A hágai Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsának adta, de nem döntött a körülötte lévő 4,6 négyzetkilométeres terület hovatartozásáról.

Jelenleg Thaiföld tartja ellenőrzése alatt a 2008-ban a világörökség részévé nyilvánított templomhoz vezető utak többségét, és a térségben vannak olyan határszakaszok, amelyeket nem jelöltek ki pontosan.

A februári összecsapásokban tizenegy ember veszítette életét. Akkor a két fél tűzszünetben állapodott meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.