Visszanyerte szabadságát az elrabolt milliomoscsemete

Jevgenyij Kaszperszkij nemzetközi hírű szoftverfejlesztő vélhetőleg kifizette a váltságdíjat elrabolt fiáért, és ezzel visszanyerte szabadságát a húszéves Ivan, aki pénteken délelőtt már biztonságban volt több orosz hírportál szerint, bár a hírt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/779450" target="_blank"><strong>• Elrabolták a híres szoftverfejlesztő fiát</strong></a>

MNO
2011. 04. 22. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz belügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy vizsgálatot indított az állítólagos emberrablásról szóló információ nyomán. Ivan Kaszperszkijt – akinek apja a vírusirtó és egyéb biztonsági szoftverekre szakosodott, többnyire Kaspersky Lab néven ismert cég alapító tulajdonosa – Moszkvában rabolták el kedden, elvált édesanyja Info Watch nevű cégének közelében, ahol egyetemi tanulmányai mellett dolgozott.

Az ügy az orosz neten napvilágot látó hírek szerint elég homályos. Annyit kiderítettek a portálok, hogy a rendőrséghez nem érkezett feljelentés. Jevgenyij Kaszperszkij egyes források szerint egyenesen a Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) fordult, amelyhez jó kapcsolatok fűzik, úgy is, mint az információk biztonságával foglalkozó szakembert, és úgy is, mint az egykori KGB-főiskola volt hallgatóját.

Ivant állítólag már kedden rabolták el, de apja mindent elkövetett a titoktartás ügyében, mígnem csütörtökön egy beavatott elszólta magát egy társaságban, ahol jelen volt egy újságíró is. Nem kizárt, hogy az apa a sajtó érdeklődése nyomán szánta el magát a tárgyalásokra, mindenesetre az egyik rövidhullámú rádióadó már csütörtökön este jelentette, hogy Kaszperszkij tárgyalásokba kezdett az emberrablókkal, akik hárommillió eurót kértek.

Ivan egyébként a Moszkvai állami egyetem hallgatója informatika, matematika és kibernetika szakon. Érdekes módon az egyik orosz társasági honlapon Ivan oldalán szerepelt lakása és munkahelye címe is, ezt csak csütörtökön távolították el.

A Forbes Magazin szerint a gazdag oroszok között Jevgenyij Kaszperszkij a 125. helyen áll, vagyonát 800 millió dollárra becsülik, és ő az első orosz, aki a tudomány és technológia terén szerzett érdemeiért részesült állami díjban. A Kaspersky Lab a világ első ötven innovációs vállalata között van a Fast Company című folyóirat szerint, és ezek listáján a 32. helyen áll.

Az orosz lapok emlékeztettek arra, hogy rövid időn belül másodszor rabolják el gazdag szülők gyerekeit Oroszországban: nemrég Viktorija Cseszljukot, a Lukoil olajvállalat egyik csúcsmenedzserének 16 éves lányát rabolták el, de ő máig nem került elő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.