12 milliárd euró vár magyar gazdára Brüsszelben

Deutsch Tamás (Fidesz) európai parlamenti képviselő szerint eddig egy fillér sem jutott Magyarországra a 2007-től 2013-ig igénybe vehető, mintegy 12 milliárd eurós közvetlen brüsszeli fejlesztési forrásból, egyszerűen azért, mert arra nem pályáztak.

MNO
2011. 05. 04. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus, a Hét Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség elnöke erről szerdán beszélt Hajdúböszörményben, ahol ülést tartott az önkormányzati szervezet elnöksége. Deutsch Tamás tájékoztatása szerint az említett forrás független a hagyományos pályázati csatornákon igénybe vehető támogatásoktól, arra önkormányzatok, ifjúsági és kulturális szervezetek, tudományos közösségek, civil szerveződések és gazdasági vállalkozások egyaránt közvetlenül Brüsszelnél pályázhatnak.

A szövetségként működő egyesületük – amelynek alapvető célja a Magyarország határai menti települések szorosabb együttműködésének segítése, ezáltal az EU céljainak is megfelelő régiófejlődés, az esélyegyenlőség, a versenyképesség előmozdítása – hétfőn megnyitotta brüsszeli irodáját, amely közvetlen információkkal segíti az önkormányzatokat – tette hozzá a politikus.

Bejelentette: nyár végére elkészül az a forrástérkép, amely tartalmazza majd, hogy milyen közvetlen brüsszeli források érhetők el s milyen pályázati keretben. Ezért is várják az egyesületbe az önkormányzatok jelentkezését; jelenleg négy országból – Magyarország, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna – 60-65 önkormányzat a tagja a Pálfi István néhai néppárti európai parlamenti képviselő és Becsey Zsolt volt néppárti európai parlamenti képviselő kezdeményezésére 2006-ban megalakult egyesületnek – ismertette Deutsch Tamás.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy további százmilliárd forint áll rendelkezésre az úgynevezett kétoldalú pályázati rendszerben – például magyar–román, magyar–olasz, magyar–szlovák, magyar–horvát közös pályázati lehetőséggel –, erre eddig alig érkeztek pályázatok a régióból. Deutsch Tamás közlése szerint települési polgármesterek részvételével több, a hajdúböszörményihez hasonló találkozót szerveznek a napokban annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megismertessék az önkormányzatokat a közvetlen pályázás lehetőségeivel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.