12 ország húsz szakértője indult el, hogy kiderítse az igazságot

Japánba indult vasárnap Bécsből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy szakértői csoportja, hogy vizsgálódjon a földrengéstől és az azt követő szökőártól súlyosan megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű állapotával kapcsolatban.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/785644" target="_blank"><strong>• Cunami: 180 milliárd dollárból építenék újjá az országot</strong></a>

MNO
2011. 05. 22. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jim Lyons, aki a nukleáris létesítmények biztonságával foglalkozó osztályt vezeti a NAÜ-nél, közölte a sajtóval, hogy a várhatóan június 2-ig tartó misszióról jelentés készül, s azt a 151 tagú ENSZ-ügynökségnek a nukleáris biztonságról szóló, június 20-24-én Bécsben tartandó miniszteri tanácskozása elé terjesztik majd. Lyons elmondta, hogy a szakértők pontos úti programja még nincs kész, „még javában folynak a tárgyalások arról, hova mehetünk el. Főleg Tokióban leszünk, de gondolom, megpróbálunk majd ellátogatni a helyszínre (az erőműhöz) is.”

A NAÜ közlése szerint a küldöttség, amelyet Mike Weightman, a nagy-britanniai atomlétesítmények főfelügyelője vezet, 12 ország húsz szakértőjéből áll. Fő feladata az erőmű „biztonsági kérdéseinek előzetes értékelése” lesz. A Fukusima-1 (Daiicsi) erőmű hat reaktorából négy szenvedett súlyos károkat azt követően, hogy a szigetország északkeleti részén március 11-én pusztító földrengés és azt követő szökőár miatt leálltak a hűtőrendszerek. Az 1986-os csernobili katasztrófa óta ez volt a legsúlyosabb nukleáris baleset.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.