160 kilométeres sebességgel száguldanak majd

Húsz nagy sebességű Pendolino szerelvény megvásárlásáról írt alá szerződést a lengyel PKP InterCity vasúttársaság a francia Alstom Transport cég olasz leányvállalatával, a Fiat Ferroviariával.

MNO
2011. 05. 31. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keddi lengyel sajtójelentések szerint a szerelvények a lengyel főváros és Gdansk, Krakkó, Katowice között fognak közlekedni. Az első nyolc szerelvény 2014 februárjában jelenhet meg a síneken. Addigra be kell fejeződnie a Varsó és Gdynia közötti vasúti pálya korszerűsítésének, hogy a vonatok óránként 160 kilométeres sebességgel száguldhassanak. Az infrastruktúráért felelős minisztérium eredetileg azt ígérte, hogy a Pendolino szerelvényeket már a 2012-es, lengyel–ukrán rendezésű labdarúgó Eb-re üzembe állítják.

A húsz szerelvény 400 millió euróba kerül, de a technikai háttér biztosításában is megállapodtak 17 évre, s ezzel együtt a szerződés értéke eléri a 665 millió eurót. Az Európai Unió 200 millió euróval járul az ügylethez, további 200 millió euró hitelt pedig az Európai Beruházási Bank (EIB) biztosít a lengyel fél számára. Janusz Malinowski, a PKP Intercity elnöke elmondta, hogy egy Pendolino szerelvény hét kocsiból áll, és 402 utast tud szállítani, éppen annyit, mint egy Boeing 747-es repülőgép. Az utasok három osztály közül választhatnak, a jegyek ára 60-tól 150 zlotyig terjed (1 zloty körülbelül 70 forint).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.