24 órán belül kiadhatják Mladicsot + Képek

Huszonnégy órán belül megtörténhet a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics boszniai szerb extábornok kiadatása a hágai Nemzetközi Törvényszéknek – közölték szerb tisztségviselők. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/787630" target="_blank"><strong>• Mladics rendőrautókkal ment a temetőbe</strong></a>

MNO
2011. 05. 31. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselők szerint az illetékes háromfős belgrádi bírói tanács még kedden dönt arról a kiadatás elleni fellebbezésről, amelyet Mladics ügyvédei nyújtottak be az előző nap. A védők azzal érveltek, hogy a 16 év bujkálás után elfogott 69 éves egykori katonai parancsnok szellemileg nem teljesen ép, és az egészségi állapota nem teszi lehetővé a kiadatását. „A tanács gyorsan meghozza a döntést, szinte biztos, hogy elutasítják a fellebbezést, azután az igazságügyi miniszter aláírja a papírokat, és már mehet is” – fogalmazott az egyik szerb tisztségviselő.


Biztonsági okokból nem adunk tájékoztatást az esetleges kiadatás részleteiről – közölte Bruno Vekarics, a háborús bűncselekmények ügyében eljáró szerb különleges ügyészség szóvivője.



Fotók: Reuters


Közben Mladics hazájában, a boszniai Szerb Köztársaságban, Banja Lukában keddre szimpátiatüntetést hirdettek a volt tábornok mellett.

Ratko Mladicsot többek között a srebrenicai mészárlásért – 8 ezer boszniai muzulmán legyilkolásáért – és Szarajevó lövetéséért vonná felelősségre a hágai Nemzetközi Törvényszék. A szökevényt múlt héten fogták el a vajdasági Nagybecskerek közelében egy faluban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.