50 milliárdos fejlesztés valósulhat meg

Az egységes támogatási kérelem keretében több kertészeti jogcímre is benyújtható elektronikusan a kifizetési kérelem – közölte a Magyar Agrárkamara hétfőn.

MNO
2011. 05. 02. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kertészeti ágazatban tevékenykedő gazdálkodók kifizetési és támogatási kérelmet nyújthatnak be a zöldség, a gyümölcs és a dohány szerkezetátalakítására, a kertészeti ültetvények korszerűsítésére, továbbá a feldolgozóipari célú málna és földieper termesztésére, az elkülönített zöldség-gyümölcs támogatására, valamint a héjas gyümölcsűek támogatására. Új elemként jelenik meg az egységes kérelemben az idei évtől az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, korszerű ültetvények létesítéséhez nyújtandó támogatás.

Ez a Magyar Zöldség, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) információi szerint mintegy 50 milliárd forint értékű fejlesztést jelentene az ágazatban, ha az összes forrást felhasználnák a kedvezményezettek. A tényleges támogatás mértéke 15-20 milliárd forint, ami átlagosan 40 százalékos támogatási mértéknek felel meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.