56 százalékkal csökkent a bolgár hiány

Bulgária költségvetési hiánya jelentősen, 56 százalékkal, 742 millió levára (561,7 millió dollár) csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Ehhez a kormányzat kiadáscsökkentése és a költségvetési bevételek növekedése járult hozzá.

MNO
2011. 05. 02. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hiány a GDP 1 százaléka volt a márciussal zárult idei első három hónapban – közölte a bolgár pénzügyminisztérium hétfőn. Márciusban már szerény, 8,6 millió leva többlet volt az egyenlegben. A kormányzat azzal számol, hogy az idei hiány a GDP 2,5 százaléka alatti lesz a tavalyi 3,9 százalékos deficitet követően. A hiányt a következő években tovább tervezik csökkenteni, 2014-ben a deficit 0,5 százalék lesz a tervek szerint.

Az idei első három hónapban a költségvetés bevétele 7 százalékkal volt nagyobb, kiadása pedig 8,3 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A bevétel bővüléséhez részben a gazdaság élénkülése járult hozzá, miután tavaly a GDP 0,2 százalékkal nőtt, de a magasabb élelmiszer- és üzemanyagárak szintén növelték az adóbevételeket. Márciusban 5,6 százalékos volt az éves szintű infláció Bulgáriában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.