7,8 százalékra lassult az indiai gazdaság

Az elmúlt öt negyedév leglassabb növekedését könyvelte el az indiai gazdaság a januártól márciusig terjedő időszakban, miközben a növekvő jegybanki kamat hatására tovább csökkenhet a fogyasztás és a beruházási kedv.

MNO
2011. 05. 31. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ázsiai ország gazdasága éves összehasonlításban 7,8 százalékkal nőtt az első negyedévben, az előző negyedévi 8,3 százalék után. Elemzők 8,2 százalékos bővülési ütemre számítottak. Az egymást követő negyedik negyedévben lassult a növekedés Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságában.

A lakossági fogyasztás bővülési üteme 8 százalékra esett az első negyedévben az előző év végi 8,6 százalékról. A beruházások szintje stagnált azt követően, hogy az októbertől decemberig terjedő időszakban 7,8 százalékos növekedést mutatott.

Dariusz Kowalczyk, a Crédit Agricole hongkongi elemzője szerint a lassulás különösen aggasztó, mivel azelőtt történt, hogy az indiai jegybank (RBI) újabb szigorítási intézkedései kifejtették volna hatásukat. Az RBI májusban 50 bázisponttal emelte irányadó kamatlábát az áprilisban 8,66 százalékot elérő infláció megfékezése érdekében.

Akkor az RBI arról tájékoztatott, hogy az infláció lassítása a rövid távú növekedés kárára történhet csak meg. A jegybank az év végére 6 százalék alá szorítaná a fogyasztói árak éves drágulásának ütemét. Elemzők ugyanakkor kiemelik, hogy a vártnál gyengébb első negyedévi GDP-adat hatására a jegybank csökkenthet a szigorítás mértékén.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.