Még a szocialisták is kiadnák Gyurcsányt

A megkérdezettek elsöprő többsége felfüggesztené Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogát, hogy a politikus tisztázhassa felelősségét az ügyészség előtt. A magukat baloldalinak valló és szocialista szavazók körében is többségben vannak a „kiadatáspártiak” – derül ki a Századvég május közepén végzett közvélemény-kutatásából.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/785849" target="_blank"><strong>• Mentelmi jog: a Legfőbb Ügyészség asztalán a Gyurcsány-levél + Videó</strong></a>

MNO
2011. 05. 23. 10:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismeretes, 2011 áprilisában Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök képviselői mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől a legfőbb ügyész. A magyar választók nagy többsége, csaknem 86,9 százaléka hallott a mentelmi ügyről. Annak ismertsége kimagasló – állapítja meg a kutatási összefoglaló.


A Századvég által májusban készített közvélemény-kutatás tanúsága szerint a megkérdezettek 70,8 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy a parlamentnek fel kell függesztenie a volt kormányfő mentelmi jogát, hogy tisztázhassa magát a sukorói beruházás ügyében. A válaszadók 13,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy felesleges a mentelmi jog felfüggesztése, hiszen Gyurcsány Ferenc biztosan nem lehet érintett a büntetőügyben.


A magukat „baloldalinak” valló választók körében is többségben vannak azok, akik a mentelmi jog felfüggesztése mellett állnak (51,6 százalék). Ebben a körben a megkérdezettek 36,6 százaléka tartaná feleslegesnek a felfüggesztést. Az MSZP-szavazók 56,5 százaléka „adná ki” az ügyészségnek Gyurcsány Ferencet és 31,9 százaléka tartaná szükségtelennek ezt.


A magukat jobboldalinak vagy középen állónak tekintő választópolgárok között még nagyobb fölényben vannak a felfüggesztéspártiak: az előbbi csoport 72,9 százaléka, az utóbbi 88,8 százaléka az ügyészség elé küldené a volt kormányfőt. A Fidesz-szavazók 88,6, a Jobbik-szavazók 80,6, az LMP-szavazók 68 százaléka tenné ugyanezt.


A Századvég Alapítvány május 12–18. között 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg telefonos kérdőíves közvélemény-kutatással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.