A baloldali humor lehet rasszista?

A Die Welt arról tudósít, hogy a bevándorlószervezetek nem tartják humorosnak a Taz viccesnek szánt, négerező glosszáját. A Süddeutsche Zeitung az FDP-ben mind durvábbá váló hatalmi harcokról tudósít.

2011. 05. 04. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilap Szváziföld, a Néger király felháborítja a bevándorló szervezeteket című cikkében tudósít a baloldali rasszizmus egyik „szép” példájáról. A szváziföldi királyról maró gúnnyal megírt glossza miatt bevándorlószervezetek rasszizmussal vádolják a radikális baloldali berlini Die Tageszeitungot. Egy kedden nyilvánosságra hozott nyílt levélben számos migránsszervezet bocsánatkérésre szólította fel a lapot az április 19-i számban, a szatíra rovatban megjelent, Az igazság című cikk miatt. A szervezetek, többek között a Berlin-Brandenburgi Migrációs Tanács, az Afrika Tanács és a Berlin-Brandenburgi Török Szövetség azzal vádolja az újságot, hogy olyan vállalhatatlan szavakkal, mint „néger király” és „néger felség” rasszista és szexista sztereotípiákat ismételget. A Die Tageszeitung szerkesztősége kérdésre válaszolva elmondta, hogy igen komolyan veszik a panaszokat, és belátható időn belül válaszolnak rájuk.

Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)

A müncheni baloldali-liberális napilapban Stefan Braun Mocskos lesz című, berlini keltezésű cikkében tudósít a liberálisok hatalmi harcainak legfrissebb fejleményeiről. Az FDP vezetésében a pártvezetés hatalmi posztjaiért vívott harc egyre „mocskosabb” jelleget ölt. E küzdelmek középpontjában Rainer Brüderle szövetségi gazdasági miniszter áll. Kedden úgy tűnt, hogy Philipp Rösler egészségügyi miniszter és kijelölt pártelnök Daniel Bahrral az észak-rajna-vesztfáliai tartományi szervezet vezetőjével mind nagyobb nyomást gyakorol Brüderlére, hogy az ne jelöltesse magát a rostocki kongresszuson az FDP alelnökségére. Bahr már a hétfői elnökségi ülésen részletesen beszélt mindazokról a lehetőségekről, amelyeket a pozícióharcok rejtenek. Kedden annyi már kiszivárgott a pártvezetés köreiből, hogy amennyiben Brüderle a tanácsok ellenére mégis elindulna, akkor Bahrral kell megvívnia az alelnökségért, veresége esetén viszont már miniszteri tekintélye is csorbulna. Ezt az utóbbi üzenetet a legtöbb elemző félreérthetetlen fenyegetésként értékeli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.