A cél, hogy még egyszer ne induljon meg a föld

Új helyi építési szabályzat és szabályozási terv készül Százhalombattán, hogy elkerülhető legyen a tavalyihoz hasonló löszfalomlás a városban – közölte a polgármesteri hivatal szóvivője pénteken az MTI-vel. Az új rendelet megalkotásáig átmeneti rendelkezések lépnek életbe.

MNO
2011. 05. 13. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilas Hajnalka elmondta, hogy az építési szabályzat megváltoztatása azért sürgető, mert egy éve a Turul utcában házak dőltek össze, illetve váltak életveszélyessé a megindult löszfal miatt. A szóvivő hozzátette: egy szakértői felmérés szerint főképp az óvárosban találhatók „kritikus” telkek, területek.

A Téglagyári-völgyet körülölelő löszfal különösen nagy terhelésnek van kitéve, mivel a gyár működése során – csaknem száz éven át – onnan termelték ki a szükséges agyagot, s ezzel jelentősen meredekebb és omlékonyabb lett a löszfal. Az új rendeletben – amelynek megalkotása 6-8 hónapot vesz igénybe – az önkormányzat meghatározza majd az építésekre és a közmű-kialakításokra vonatkozó műszaki beavatkozások feltételeit. Az átmeneti időszakban a helyrajzi számokkal pontosan megjelölt magán- és közterületeken tilos az építkezés, a bontás, illetve a telekkialakítás – közölte a szóvivő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.