A cél: több mint öt Magyarországnyi turista

Kína 2020-ra lehet a legnépszerűbb turistacélpont a világon, miközben a kínaiak számára Magyarország a 47. legkedveltebb ország. A kelet-ázsiai turizmus fellendítéséről, az ágazaton belüli tiszta verseny megteremtéséről és egy közös kockázatkezelő egység létrehozásáról egyeztek meg hatodik éves találkozójukon a hétvégén Kína, Dél-Korea és Japán turizmusért felelős miniszterei.

MNO
2011. 05. 30. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020-ig szóló háromoldalú turisztikai tervet vitatta meg a három ország turizmusért felelős minisztere a hétvégén a dél-koreai Phjongcshangban, ahol „a nemzetközi turizmus új korszakának” kezdeti lépéseként 300 ágazati szakember bevonásával a három országot összekötő tíz idegenforgalmi „arany turista útvonal” létrehozásáról döntöttek. A speciális csomagban kínált utak az országok kulináris, kulturális és történelmi vonzerejét próbálják kihasználni, többnyelvű hirdetésük kiemelt szerepet kap majd az országok idegenforgalmi stratégiájában.

Peking, Szöul és Tokió a turizmuságazat minőségének javításában is egyetértett, ami elsősorban a szolgáltatások színvonalának emelését és a káros üzleti gyakorlatok – így az utazási irodák dömpingárainak és gyakran csak a végösszeg felhajtására szolgáló elemeket tartalmazó utazási csomagjainak – visszaszorítását jelenti. A tisztább verseny érdekében a három ország a jövőben közös kampányokkal kényszerítené az ágazat szereplőit egy egyenlőbb versenykörnyezet kialakítására, ugyanígy fokozottabb figyelmet kap majd a lakosság tájékoztatása is.

A japán válságkezelés tanulságaként a tárgyalások középpontjába került a természeti katasztrófákra és előre nem látható eseményekre való megfelelő reagálás is, a miniszterek ezt egy közös kockázatkezelő egység létrehozásával és a jelenleginél erőteljesebb kifelé irányuló kommunikációval látják elérhetőnek. Az idegenforgalom mindhárom ország számára kiemelt fontosságú: Dél-Koreába 2010-ben 8,5 millió, Japánba 8,6 millió, Kínába 55,66 millió külföldi turista látogatott el.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) becslése szerint 2020-ra a jelenleg bronzérmes Kína lesz a világ első számú turistacélpontja, s a negyedik legnagyobb utaztatója, több mint százmillió külföldre látogató kínaival.

Az Oxford Economics kutatóintézet számításai szerint az országban a következő tíz évben átlagosan évi 10, 4 százalékkal nő majd az idegenforgalom. A statisztikák szerint a kínaiak első számú célpontja az ázsiai térség, ezt követi Nyugat-Európa és az Egyesült Államok. Kelet-Európa, így Magyarország kevésbé kiemelt helyet kap, ugyanakkor Magyarország tavaly a legkedveltebb 50 kínai turistacélpontot soroló lista 47. helyére került.

A Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint 2010-ben 36 ezer kínai látogatott Magyarországra, akik összesen 74 ezer vendégéjszakát töltöttek az országban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.