A CIA tavaly nyár óta figyelte a szomszédból Bin Ladent

Oszama bin Laden abbotábádi rejtekhelyét az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynökei egy közeli házból tartották szemmel, s hónapokon keresztül gyűjtötték az al-Kaida-vezér elleni kommandós akció sikeres végrehajtásához szükséges információkat – jelentette pénteken a The Washington Post című napilap amerikai tisztségviselőket idézve.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/782308" target="_blank"><strong>• Merényletet terveztek szeptember 11. tizedik évfordulójára</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/782187" target="_blank"><strong>• Obama „bezárja a kört”, és soha nem felejtik el, ami történt + Képek</strong></a>

MNO
2011. 05. 06. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság beszámolt arról, hogy a CIA munkatársai tavaly augusztus óta Abbotábádban egy bérelt házból tükrözött üvegek mögül figyelték Bin Laden fallal övezett villáját, látogatóit és a környékbeli lakókat. A hírszerzők teleobjektíves fényképezőgépeket és éjjellátó készülékeket használtak, valamint érzékeny lehallgatókészülékekkel próbálták a házban folyó, illetve a telefonos beszélgetéseket elcsípni. Az ügynökök az esetleges menekülőalagutak felderítésére radaros műholdat használtak.

A lap értesülése szerint az információgyűjtés Abbotábádban olyannyira alapos és kiterjedt volt, hogy a kongresszus a CIA kérésére több tíz millió dollárt különített el a finanszírozására. „A CIA feladata volt megtalálni (Bin Ladent) és a (megöléséhez szükséges) előkészületeket megtenni. A hírszerzési munka a lehető legteljesebb volt, és a katonákra maradt a feladat elvégzése” – fogalmazott a Washington Post által idézett, meg nem nevezett amerikai tisztségviselő.

Hat éve nem jött ki a házból

Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezérének jemeni születésű felesége hat éve élt abban a házban, amelyet az amerikai kommandósok a minap megostromoltak, és soha nem hagyhatta el annak felső szintjeit – közölte pénteken egy neve elhallgatását kérő pakisztáni hírszerző tiszt. Az asszonynak – a három feleség egyikének – kihallgatása folyamatban van Pakisztánban.

A helyi hatóságok őrizetében van 8-9 gyermek is azok közül, akikre Bin Laden utolsó búvóhelyén bukkantak. Korábbi hírek szerint 23 gyerek lakott a házban. Beszámolóikból kiderülhet, hogy a terrorhálózat feje mivel töltötte idejét s milyen az al-Kaida belső működése. A nyilatkozó arról nem szólt, vajon a nő mondta-e, hogy Bin Laden is ott élt a házban, amióta ő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.