A csehek 32 százaléka előre hozott választásban gondolkodik

Mélyponton van az alig tíz hónapja hivatalban lévő hárompárti jobbközép cseh kormány támogatottsága.

MNO
2011. 05. 13. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy országos felmérés pénteken nyilvánosságra hozott eredménye szerint a Petr Necas vezette kabinet hatalmon maradását csak a megkérdezettek 8 százaléka támogatja. A válaszadók több mint kétharmada úgy véli, hogy a kormány korrupt és nem támogatja a korrupció elleni harcot, holott az a kormányprogram egyik központi eleme – derült ki a prágai SC&C ügynökség felméréséből. A megkérdezettek több mint fele elutasítja a kormányzati reformterveket.

Radek John, a korrupcióellenes harcot koordináló miniszterelnök-helyettes csütörtökön bejelentett lemondását a többség támogatja. Az emberek 66 százaléka szerint John, aki a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek elnöke, úgy a korábbi belügyminiszteri, mint a későbbi miniszterelnök-helyettesi tisztségében is megbukott.

A megkérdezettek legnagyobb csoportja – 32 százalék – előre hozott parlamenti választással oldaná meg a belpolitikai helyzetet. Kétpárti – Polgári Demokratikus Párt, TOP 09 – kormányt 18 százalék, míg egy, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt által vezetett kabinetet 16 százalék kíván. A kormány miniszterei egyre népszerűtlenebbek. Az emberek legnagyobb csoportja – 64 százalék – Miroslav Kalousek pénzügyminiszter távozását szeretné, míg Alexandr Vondra védelmi miniszterét 62 százalék. Petr Necas miniszterelnök távozását pedig 48 százalék.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.