A fasizmust népszerűsítette, kitiltották az országból

Négy évre kitiltottak Csehország területéről egy szlovák állampolgárt, aki a jobboldali radikálisok brnói május elsejei felvonulásán ruházatával a fasizmust és a neonácizmust népszerűsítette – közölte a brnói városi bíróság szerdán.

MNO
2011. 05. 04. 18:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 26 éves fiatalember sapkáján és derékszíján a szlovák fasiszta állam jelképeit viselte, míg a ruházatán lévő feliratok a fasizmust és a neonácizmust népszerűsítették. A jelképeket és a feliratokat a hatóságok elkobozták. „Sem az érintett, sem az államügyész nem fellebbezte meg a bírósági döntést, így az azonnal hatályba is lépett” – mondta újságíróknak Gabriela Stocková, a bíróság szóvivője.

A szélsőjobb vasárnapi, engedélyezett brnói felvonulásán mintegy másfél ezren vettek részt. A hatóságok 15 személyt vettek őrizetbe, köztük két külföldi állampolgárt: a szlovákot, illetve egy németet, aki a hatóságok megítélése szerint gyűlölet keltésére alkalmas beszédet mondott. A sajtó szerint őt is kiutasítják. A hatóságok összesen kilenc személy ellen indítottak eljárást, öt emberre bírságot szabtak ki szabálysértésért. A neonácik tüntetése ellen a városközpontban mintegy 500-600 polgárjogi aktivista tiltakozott. A rendőrség elválasztotta egymástól az ellenséges táborokat, így összecsapásokra nem került sor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.