A főképviselő megakadályozná a népszavazást

Valentin Inzko, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője arra figyelmeztetett, hogy megakadályozza a júniusra tervezett népszavazást a boszniai Szerb Köztársaságban, ha a szerbek nem lépnek vissza annak megtartásától.

MNO
2011. 05. 13. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A boszniai szerb parlament még április közepén hagyta jóvá, hogy írjanak ki népszavazást annak eldöntésére, hogy a polgárok elfogadják-e a főleg a háborús bűnök kivizsgálására létrehozott boszniai szövetségi bíróságnak és ügyészségnek, valamint a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének a fennhatóságát. Az 1995-ös daytoni békeszerződés alapján a főképviselő csaknem teljhatalommal rendelkezik: megsemmisíthet törvényeket, vagy éppen ellenkezőleg, kikényszerítheti törvények elfogadását, s leválthatja a helyi politikusokat, ideértve az elnököket is.

Inzko a múlt héten járt az Egyesült Államokban, ahol beterjesztette jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, valamint magas rangú amerikai külügyi tisztviselőkkel is áttekintette a boszniai helyzetet. A Dnevni Avaz című napilap csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában Inzko közölte, hogy a BT-tagok többsége és a Fehér Ház támogatásáról biztosította a boszniai állam szétesésének megakadályozását célzó erőfeszítéseit. Az osztrák diplomata megismételte, hogy a tervezett népszavazás nem egyszerűen csak illegális, hanem veszélybe sodorja az 1992–1995-ös boszniai háborút lezáró békemegállapodást és az eddig elért összes eredményt. Hozzátette, hogy napokon belül döntést vár a boszniai szerbektől, s ha nem állnak el a népszavazástól, megsemmisíti a referendum kiírására vonatkozó döntést. Jelezte, hogy a népszavazás törlésén kívül más választ nem fogad el, szó sem lehet például a referendum elhalasztásáról.

Inzko hangsúlyozta, hogy főképviselőként a nemzetek közösségének lehető legerősebb támogatását bírja maga mögött ebben az ügyben. Ez a támogatás „azzal is járhat”, hogy leváltja tisztségéből Milorad Dodik boszniai szerb elnököt – tette hozzá a diplomata, rámutatva, hogy minden lehetőség nyitott, ideértve a leváltásokat is.

A nemzetközi közösség növekvő aggodalmát jól jelzi, hogy csütörtök este váratlanul Szarajevóba érkezett Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Ashton még éjjel tárgyalt Inzkóval, pénteken pedig Dodikkal tanácskozik. Dodik a jelek szerint nem viszi el a szakítópróbáig a népszavazást. Csütörtökön kijelentette, hogy a boszniai szerb hatóságok készek felülvizsgálni döntésüket, ha az Európai Unió meghallgatja és figyelembe veszi az igazságügyi reformokkal kapcsolatban megfogalmazott követeléseiket. Inzko azonban kijelentette, hogy teljesítik Dodik feltételeit, éppen ellenkezőleg, a boszniai szerbek elnökének kell teljesítenie a nemzetközi közösség feltételeit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.