A főkonzulátusokon igényelhető a magyarigazolvány

Mostantól a főkonzulátusokon, külképviseleteken lehet igényelni a magyarigazolványokat – mondta el Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár csütörtökön.

MNO
2011. 05. 05. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a kormány áttekintette a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény – azaz a státustörvény – végrehajtását, illetve a státusirodák működését, és azt látták, hogy sok helyen már nincs igazán munka ezekben az irodákban. A státustörvény 2001-es életbe lépése után volt egy nagy hullám, amikor mindenki igényelt magyarigazolványokat, és nagyon sok jelentkező volt – mondta, hozzátéve: mostanra ez a folyamat lecsengett, és volt olyan iroda, ahol egy hónap alatt csupán egy igénylést intéztek. Nincs értelme fenntartani ezt az irodahálózatot, de továbbra is lehet magyarigazolványt kérni, a jövőben a főkonzulátusokon, külképviseleteken történik az ügyintézés – közölte Répás Zsuzsanna, megjegyezve, hogy a kérelmek elsősorban már nem is a magyarigazolványokra vonatkoznak, hanem a pótfüzetekre.

A helyettes államtitkár cáfolta azokat a híreket, hogy megszűnnének a magyarigazolványokkal járó kedvezmények. Emlékeztetett: az eredeti szabály szerint nem lett volna jogosult kedvezményre, aki állampolgárságot kapott, de ez a rendelkezés kikerült a státustörvény tavaly decemberi módosításával a jogszabályból. A változással megtakarítható összeg több tíz millió forintra rúg.

Répás Zsuzsanna szólt arról is, hogy áttekintették az oktatási-nevelési támogatások működését, és ezt is szeretnék átalakítani, hatékonyabbá tenni. Tervezik például, hogy ősztől banki átutalásra térnek át az eddigi postai helyett, amely költségmegtakarítással jár majd. Elmondta: a jövőben a több régióban mesterségesen létrehozott alapítványok helyett a szakmai szervezetekkel, pedagógusszövetségekkel szeretnének együttműködni.

A pályázati felhívás szerdán jelent meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján (www.bgazrt.hu), valamint a szakmai szervezetek honlapján. A beadási határidő június 30. Répás Zsuzsanna hangsúlyozta: biztosítani kívánják, hogy a jogosultak idén is – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – már ősz elején hozzájussanak a támogatásokhoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.