A GDP első negyedéves adatait közli a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma teszi közzé a bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves, előzetes adatait.

MNO
2011. 05. 13. 5:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző évi súlyos visszaesés után 2010-ben 1,2 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP). A negyedik negyedévben 0,2 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest és 1,9 százalékkal 2009 utolsó negyedévéhez képest. A naptárhatás kiszűrésével 1,7 százalékkal nőtt a GDP az egy évvel korábbival összehasonlítva. A bruttó hazai termék volumene a negyedik negyedévben 2,3 százalékkal nőtt a szezonális és naptári hatás kiszűrésével az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az összehasonlító árakon számított adatok szerint a tavalyi bruttó hazai termék – a növekedés ellenére is – 2005 óta a legalacsonyabb, azaz messze nem egyenlítette ki az előző évi 6,7 százalékos visszaesést. Az öt negyedéven át tartó gazdasági visszaesés a múlt év első negyedében megállt, és azóta a gazdaság gyorsuló ütemben nőtt.

A növekedés motorja a tavalyi negyedik negyedévben is, csakúgy mint az egész év során, a feldolgozóipari termelés, a fogyasztási oldalon pedig az export volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.