A grúziai háborúval példálóztak az ukrán politikusok

Megfelel a hatályos ukrán törvényeknek és államérdekeknek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) eljárása a kárpátaljai magyarok kettős állampolgársággal kapcsolatos kihallgatását illetően – közölte Marina Osztapenko, az SZBU sajtószóvivője Kijevben.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/781871" target="_blank"><strong>• A nagykövet kételkedik abban, hogy magyarokat zaklattak</strong></a>

MNO
2011. 05. 05. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Osztapenko a Prágából sugárzó Szabadság Rádió ukrán adásában szerda este reagált a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Viktor Janukovics ukrán elnökhöz írt levelére, amelyben a magyar szervezet azt kérte az államfőtől, hogy állítsa le az SZBU kárpátaljai magyarok ellen indított „megfélemlítési akcióját”.

A szóvivő elismerte, hogy „a biztonsági szolgálat foglalkozik a helyzettel”. Mint mondta, „a biztonsági szolgálat eljárása kizárólag a hatályos ukrán törvényeken belül marad, és Ukrajna államérdekeit szolgálja”. Hozzátette: „semmilyen kínzások nem voltak”, minden a törvényes keretek közt, az emberek, az ukrán állampolgárok tiszteletben tartásával zajlott. „Mindaz, amit írnak (a KMKSZ), nem felel meg a valóságnak” – fogalmazott az SZBU szóvivője.

Büntetni kell a kettős állampolgárságot

Az adásban megszólaló Ivan Zajec, a nacionalista Ukrán Néppárt elnökhelyettese és parlamenti képviselője szerint büntetni kell a kettős állampolgárságot. Úgy vélte, a kettős állampolgárság sok problémát okoz a jogokat és kötelezettségeket illetően. A kettős állampolgárság intézményét Ukrajna szomszédai technológiaként alkalmazzák bizonyos esetekben – fejtette ki, hozzátéve, hogy ezt a módszert használták Grúziában is a háború kirobbantására. Megjegyezte: nincs jelentősége annak, hogy a kérdés melyik országot – Oroszországot, Magyarországot vagy Romániát – érinti. „Ukrajnában egységes állampolgárság van, és a hozzánk való viszonyulásban minden országnak az ukrán alkotmány rendelkezéseiből kell kiindulnia” – hangoztatta a politikus.

A rádió kijevi tudósítójának a felvetésére, miszerint jelenleg Ukrajnában meglehetősen bonyodalmas a kettős állampolgárság büntetése, mert csak igen hosszú eljárással lehet valakit megfosztani ukrán állampolgárságától, Vitalij Bala ismert kijevi politikai szakértő kifejtette: az államnak nem büntetnie, hanem olyan gazdasági feltételeket kell teremtenie, hogy a kettős állampolgárság ne jelenthessen számára semmilyen veszélyt. Szerinte a szilárd intézményekkel rendelkező államok bevezethetik a kettős állampolgárságot.

Mindegyik esetben ezres nagyságrendről lehet szó

Úgy vélte: mindenekelőtt az érzelmeket kell kizárni a kérdést illetően, és fel kell hagyni annak hangoztatásával, hogy veszély fenyegeti a nemzeti érdekeket. Nyugodt megfontolásra, olyan körülmények létrehozására van szükség, hogy az emberek Ukrajnában akarjanak élni, s akkor teljes nyugalommal bevezethető a kettős állampolgárság intézménye – mutatott rá, emlékeztetve, hogy ez akkor lesz lehetséges, ha Ukrajna a gazdasági szabadságjogok 179-es skáláján nem a 162. vagy 163. helyen fog állni.

Az adásban az is elhangzott, hogy a szakértők sem tudják megbecsülni, hány ukrán állampolgár vette fel a magyar, orosz vagy román állampolgárságot, mert akiket a kérdés érint, azok rendszerint hallgatnak róla. Abban azonban egyetértenek, hogy mindegyik esetben ezres nagyságrendről lehet szó. A tekintélyes kijevi Razumkov Intézet kutatása szerint az ukrán állampolgárok több mint 49 százaléka szeretné felvenni egy másik ország állampolgárságát az ukrán megtartása mellett – emlékeztetett az ukrán Szabadság Rádió.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.