Az Európa nap és helyi termékek fesztiválja keretében tartott szakmai fórumon az államtitkár elmondta, hogy eddig a vidékfejlesztésre szánt uniós források 60 százalékát a pályázók öt százaléka vitte el, ami megerősíti a kormányzat azon szándékát, hogy a kis és közepes vállalkozásokat, családi gazdálkodásokat próbálja helyzetbe hozni. Szeretnénk, ha a „kicsik” számára is elérhetővé válnának a források, pályázati lehetőségek – húzta alá.
„Egyfelől azt szeretnénk, hogy maga a termelés kisebb üzemméretekben történjen, de ez anélkül, hogy vele együtt a szövetkezést ne segítenénk, nem megy” – mondta. Hozzáfűzte, elengedhetetlen, hogy a termékek minősége kifogástalan legyen, mert anélkül oda a bizalom. A helyi termékeket be kell engedni a helyi főterekre – szögezte le. Ennek érdekében a helyi piacokat létre kell hozni, amire már vannak jó példák – fűzte hozzá.
V. Németh Zsolt beszélt arról, hogy az élelmiszer különleges áru, és nem csak az a feladat, hogy azt megtermeljék. Fontos, hogy az ország megművelt legyen, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a vidék közösségek, emberek élettere. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a néphagyományt, az életünkhöz kapcsolódó rítust össze kell gyűjteni, meg kell őrizni” – fogalmazott az államtitkár. „Ma át lehet utazni az ország egyik végéből a másikba úgy, hogy nem látunk út szélén legelő állatokat” – mondta, hozzátéve, hogy helyre kell állítani a helyes arányokat, hiszen az állattartás rendkívüli módon visszaszorult, és a növénytermesztés sem sokrétű, szinte négyféle növény, kukorica, búza, repce és napraforgó jellemző ma.
A vidékfejlesztésért felelős államtitkár beszélt a falusi és tanyasi vendéglátásról is. Mint mondta, akár hétfőn rákerülhet a vidékfejlesztési miniszter aláírása az e témában kiírt pályázatra. Lehet majd szálláshelyfejlesztésre és azzal nem járó attrakciók fejlesztésére forrásokat igényelni. A négymilliárdos keretből a hátrányos helyzetű vidékeken 65, egyéb területeken 60 százalékos támogatáshoz lehet jutni – legfeljebb 35 millió forintig – a nonprofit szervezetek esetében a támogatási intenzitás száz százalékos – tájékoztatott. Kifejtette, a falusi turizmus fejlesztésénél a legfontosabb, hogy a gazdasági alapot is megerősítsék, mert az kevés, ha turistákat sikerül megnyerni, a lényeg, hogy az egyes vidékre látogatók az ott készült termékeket, szolgáltatásokat vegyék igénybe.
V. Németh Zsolt jó példaként említette a helyi termékek és értékek előtérbe helyezése terén a programnak otthont adó Tengelicet. Gáncs István polgármester elmondta, náluk évek óta alapelv, hogy az intézményeket helyi termelők látják el. A helyi pékségtől és vágóhídról vásárolnak. „Abból főz a konyha, amit megtermelünk, csak azt hozzuk kívülről, amit nem tudunk előállítani” – fűzte hozzá.
Az Európa nap keretében rendezett helyi termékek fesztiválján körülbelül kéttucatnyi termelő mutatkozott be a bőröstől, a kékfestőn át a pékségig.
(MTI)
Újabb részletek derültek ki a tárdi horrorbalesetről