„A helyzet nagyon nehéz, és tiszteljük a magyar elnökség munkáját”

Elismeréssel szólt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője arról, hogy az EU-tagállamok közül egyedüliként Magyarország még működteti nagykövetségét Líbia fővárosában, Tripoliban.

MNO
2011. 05. 03. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EurActiv brüsszeli internetes hírportálon kedden megjelent nyilatkozatában Maja Kociancic kijelentette: Líbiában „a helyzet nagyon nehéz, és tiszteljük a magyar elnökséget azért a munkáért, amelyet ott végez”. A líbiai rezsim egyes tagjait is ért múlt heti NATO-csapás és az azt követő zavargások után minden, még ott tartózkodó EU-tagország kiürítette képviseletét Tripoliban, és az ENSZ-alkalmazottak is elhagyták az országot. A magyar nagykövetség mellett mindazonáltal még Romániának is működik egy konzuli szolgálata Líbiában.

Kociancic kijelentette, hogy az EU-tagországoknak saját felelősségük alapján kell dönteniük helyszíni jelenlétükről, saját biztonsági értékelésük és szükségleteik alapján. A cikk arra is emlékeztetett, hogy Magyarország NATO-tagállam ugyan, de nem vesz részt a Líbiát érintő katonai műveletekben. Kociancic jelezte, hogy a magyar nagykövetség az unió számára az egyik legfontosabb információforrás Líbiában. Az EU továbbá a környező országok illetékeseivel, nemzetközi partnereivel és nemzetközi szervezetekkel is szoros kapcsolatot tart – tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy Brüsszel időnként még kap diplomáciai jelzéseket a líbiai hatóságoktól is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.