A Lábasházba „költözik” a Nádasdy huszárezred

Az első világháborút megelőző három évtizedben a soproni helyőrségben tevékenykedett 9. Nádasdy huszárezrednek állít emléket az a múzeumi gyűjtemény, amely vasárnap nyílik meg a soproni Lábasházban.

MNO
2011. 05. 05. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emlékmúzeum látnivalóit, a korhű fegyvereket és lovasfelszereléseket, egykori ruházatokat és az írásos dokumentumokat, fotókat és lószerszámokat a helyi huszár hagyományőrző egyesület gyűjtötte össze – mondta el Grubits Róbert egyesületi elnök.

A gazdag anyagnak otthont adó kiállítóhelyet a soproni múzeumtól bérlik, és saját erőből, az egyesületi tagok önkéntes munkájával újították fel. A tradíciók őrzését és továbbadását kiemelt fontosságúnak tartják, ennek szellemében ápolják a huszársírokat, és gondoskodnak jelenleg 28 fős tagságuk történelmi ismereteinek bővítéséről – fűzte hozzá Grubits Róbert.

A szerveződés tervei közül kiemelte, hogy szeretnék feleleveníteni az 1914. december 11-iki limanowai csata évfordulós megemlékezéseit. A lengyelországi Limanowánál a soproni ezredből több tiszt és csaknem 320 sorhuszár esett el vagy sebesült meg. Ott halt hősi halált Muhr Ottmár ezredparancsnok, akinek az unokája a vasárnapi megnyitó díszvendége lesz – közölte az elnök. Az avatóünnepséget követően lesz egyebek között tárlatvezetés, majd kürtmuzsika, tárogatókoncert és néptánc szórakoztatja a vendégeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.