A munkahelyteremtés és a vállalkozások támogatása a prioritás

A kormány gazdaságfejlesztési politikájában kiemelt helyen szerepel a vállalkozások támogatása, a munkahelyteremtés – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kedden Budapesten, az IPOSZ programalkotó, tisztújító közgyűlésén.

MNO
2011. 05. 24. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: a munkahelyeket döntően a kis- és középvállalkozások teremtik, ezért nekik ad lehetőséget a kormány gazdaságpolitikájában. V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a vidékfejlesztésben az iparosoknak is helyük van, arra biztatta a szövetség tagjait, vegyenek részt a vidékfejlesztési stratégia társadalmi vitájában, tegyenek javaslatokat.

Az NGM államtitkár kiemelte: a kormány már eddig is több intézkedést tett a vállalkozások helyzetének javítására, példaként említette, a kkv-törvényben megtiltották az állami szereplők érdekeltségét a bírságolásban, továbbá 500 milliárd forintos adminisztrációs csökkentő csomagot hirdettek meg, első körben 100 milliárd, második lépésben 400 milliárd forintos adminisztrációs terhet csökkentő intézkedéseket léptetnek életbe.

Szatmáry Kristóf kiemelte, hogy a vállalkozókat helyezték előtérbe az európai uniós fejlesztési források átstrukturálásakor is, illetve a pályázati rendszer egyszerűbbé tételekor. Az NGM államtitkár hangsúlyozta: a kormány és a kkv-szektor érdekei közösek az ország újjáépítésében.

V. Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a vidékfejlesztési programban megjelentek az élelmiszer-feldolgozást, illetve a turizmust támogató pályázatok, amelyeken a vidéki iparosok is indulhatnak. Hozzászólásaikban a vállalkozók szóvá tették, hogy szerintük továbbra is nehezen jutnak hozzá a fejlesztési forrásokhoz a családi- és mikro vállalkozások. Kifogásolták azt is, hogy az ellenőrzésekkor a hatóságok továbbra is a legálisan, szabályosan működő vállalkozásokat ellenőrzik, és nem foglalkoznak az illegálisan tevékenykedő cégekkel. Továbbra is élő problémának nevezték a körbetartozást, és azt ,hogy olyan vállalkozások tudnak új céget alapítani és ennek égisze alatt tevékenykedni, amelyek nem tartják be a jogszabályokat, tartozásokat hagynak maguk után.

Kurucz Zsigmond, az IPOSZ tiszteletbeli örökös elnöke a közgyűlésen elmondta, szükség van a szövetség megújítására, de az alapértékeket, köztük a családi-, mikro-, és kisvállalkozások felemelkedésének segítését szem előtt kell tartani. Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt négy évben a kisiparosok, főleg az építőiparban dolgozók helyzete lehangoló volt, visszaesett a kereslet, növekedtek a rezsiköltségek.

A következő évek programjával kapcsolatban az IPOSZ elnöke kiemelte, a már kialakult szolgáltató ipartestületek a gazdasági térségek, a helyi piacok fejlesztésének elősegítéséért fognak dolgozni. Szűcs György elmondta, hogy szakképzési koordinátorok alkalmaznak a megyékben, indulnak a jogpont hálózat további működtetésére kiírt uniós pályázaton az észak-alföldi régióban összegyűjtött tapasztalataikra építve. Javasolják továbbá, hogy az iparosokat, mestereket támogassa az állam az ipari tanulók képzéséhez szükséges eszközök beszerzésében.

Szeretnék elérni azt is, hogy a duális képzés során a frissen végzett ipari tanulók számára induljon egy éves gyakornoki program, mert ez is hozzájárulna a munkahelyek megőrzéséhez. Az IPOSZ elnöke rámutatott arra is, hogy a határ menti területeken működő iparosok exportja számottevő, az árualapok és más külpiacok feltérképezésében a szövetség részt kíván venni. A Kárpát-medencei Gazdasági Térség kialakításában is aktív szerepet vállalnak – tette hozzá Szűcs György.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.