A németek komolyan figyelmeztették a szomszédot

Változatlan hevességgel bírálja a német kormány Dániát a határellenőrzések Koppenhága által tervezett felújítása miatt.

MNO
2011. 05. 13. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki berlini nyilatkozatokból kitűnt: a bírálatok élességén nem változtatott az sem, hogy a dán belügyminiszter előző nap Brüsszelben azt közölte: kormánya a Németországgal és Svédországgal közös határain nem a személyek ellenőrzését, hanem szúrópróbaszerű vámellenőrzést kíván bevezetni. A német kormány ezt elfogadhatatlannak tartja – szögezte le a Financial Times Deutschlandnak nyilatkozva Hans-Peter Friedrich belügyminiszter. A miniszter szerint a dán döntés az utazási szabadságot veszélyezteti. „Az a benyomásom, hogy a dánok visszafelé eveznek” – fogalmazott a belügyi tárca vezetője.

Guido Westerwelle külügyminiszter csak azért hívta fel telefonon dán kollégáját, hogy közölje vele: német vélemény szerint nem szabad kockára tenni mindazt, amit az elmúlt évtizedekben az Európai Unió fejlődése során sikerült elérni. Mind a belügy-, mind a külügyminiszter utalt arra: a német hatóságok szorosan figyelemmel fogják kísérni, hogy Dánia a vámellenőrzések ürügyén mit művel.

Koppenhágában korábban olyan bejelentés hangzott el, amely szerint a dán hatóságok két-három héten belül akarják elkezdeni az ellenőrzést, és az előkészületek már javában zajlanak. A német újságok a politikusoknál is élesebben ítélték el Dániát, de kijutott a bírálatokból a határellenőrzések átmeneti szigorítását először sürgető Olaszországnak és Franciaországnak is.

A Süddeutsche Zeitung pénteki kommentárjában arra mutatott rá: sok európai állampolgár akkor érzi magát igazán európainak, amikor euróval fizethet, vagy igazolvány nélkül utazhat egyik tagállamból a másikba. A liberális újság szerint ez utóbbit előbb Olaszország és Franciaország, most pedig Dánia veszélyezteti, szükségtelenül megsértve a schengeni megállapodást.

A baloldali Berliner Zeitung a „határtalan bizalom” végét vetítette előre, és élesen bírálta Dániát az általa hozott döntés miatt. Az újság szerint egyértelművé vált, hogy a schengeni szabályok immár nem szentek. Ráadásul akadnak olyan tagállamok, amelyek ebből politikai tőkét igyekeznek kovácsolni. Mint Olaszország és Franciaország, most pedig a dánok – írta a fővárosi lap.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.