A nemzeti és az európai köntös jól megfér egymás mellett

Magyarország soros uniós elnöksége remek alkalom, hogy az ország minél többet megmutasson magából, ezért szerveznek annyi kulturális rendezvényt a félév alatt Magyarországon és külföldön is – mondta Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár szombaton Budapesten.

MNO
2011. 05. 07. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár a május 9-i Európa-nap alkalmából a Millenáris Parkban rendezett kétnapos rendezvénysorozat megnyitóján egy hasonlattal írta le az uniót: mindenkinek többféle köntöse van, nemzeti és európai is, de ezek mind jól megférnek egymás mellett a fogason. Claus Sorensen kommunikációs főigazgató az eseményen kiemelte: optimista az EU jövőjét illetően, mert amit mára elértek, az jóval több, mint amennyit annak idején a „szüleink, nagyszüleink” reméltek. Ugyanakkor még sok tennivaló akad – hangsúlyozta, és a park mellett tüntető jemeniekre utalva hozzátette: együtt éreznek velük. (A rendezvény helyszíne mellett tüntető jemeniek azt követelték, az EU tegyen többet az emberi jogok védelméért országukban.) A főigazgató üdvözölte, hogy sok gyermek és fiatal látogatott ki a Millenáris Parkba, mert – mint mondta – az ő jövőjükért dolgoznak az unióban.

A magyarok ezer éve azért küzdenek, hogy Európa „szerencsésebbik feléhez” tartozzanak – mondta Gyürk András néppárti (Fidesz) európai parlamenti (EP) képviselő. Hozzáfűzte: a rendszerváltozás lehetővé tette, hogy az ország az EU része legyen. Ugyanakkor a csatlakozás után sokan csalódottságot, fásultságot éreznek, talán mert túl hosszú ideig tartott a várakozás, többet reméltek a fordulattól, és a problémák nem oldódtak meg egyszerre. Mint kijelentette, az uniós tagság nem a cél, hanem eszköz a boldoguláshoz, lehetőség, amellyel élni kell.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője szerint május 9. az összetartozás, az értékek és a szolidaritás ünnepe. Az európai közösséget alapító hat tagállam után az EU jelenleg 27 ország uniója, ma már elképzelhetetlen, hogy háború legyen közöttük, közösen döntenek a jövőjükről – mutatott rá, hozzátéve: az országoknak könnyebb együtt megküzdeniük a gondokkal, mint egyedül, elszigetelten.

Május 9-én tulajdonképpen az EU születésnapját ünnepelik – mondta Bakos Piroska elnökségi szóvivő. Mint felidézte, Robert Schuman 1950-ben ezen a napon terjesztette elő a róla elnevezett nyilatkozatot, amelynek célja az volt, hogy a korábban, a háborúban szembenálló felek hozzanak létre egy szövetséget.

Az idén hatodik alkalommal megrendezett fesztiválon több mint húsz szakmai sátorban egyebek mellett az EP tájékoztatási irodája, a bizottság magyarországi képviselete, a soros elnökség, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet és a tagállamok nagykövetségei várják a látogatókat.

A programsorozat első napján mások mellett fellép a Kaláka és a Budapest Bár, vasárnap a Kolompos és a Babszem Jankó Gyermekszínház ad műsort. A látogatók kipróbálhatják az óriás társasjátékot az unióról, a gyermekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Mindkét nap programjai ingyenesek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.