A parádé nem mellékesen „reklám” is + Képek

A második világháborúban aratott győzelem 66. évfordulóján, a győzelem napján hétfőn katonai díszszemlét tartottak Moszkvában, a Vörös téren.

MNO
2011. 05. 09. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi évfordulóhoz képest jóval kevesebb fegyver, haditechnika, viszont jóval több katona dübörgött végig a téren, légi parádé pedig egyáltalán nem volt, a légierőt csak katonák és mindössze öt helikopter képviselte. A parádé a hagyományoknak megfelelően a Szent háború című induló hangjaira az orosz állami zászló behozatalával kezdődött, amint a Kreml Szpasszkaja bástyájának toronyórája elütötte a tízet. Az ország vezetőinek jelenlétében az előző évi tízezer után több mint húszezer katona menetelt végig a téren. Míg a tavalyi szemlén részt vettek a szövetséges államok egységei és az orosz háborús veteránok képviselői is, az idén a szövetségesek nincsenek jelen, a veteránok pedig a tribünökön foglaltak helyet.


A haditechnikai bemutatón az érdeklődök előtt elvonult a rakétaerők 16 Pancir-S (NATO-kódneve: SA 22 Greyhound – Agár), S-300 (SA 10 Grumbler – Dörgő), S-400 (SA 21 Growler – Morgó), Topol-M (SS 27 Sickle – Sarló), Iszkander-M (SS 26 Stone – Kő) és Szmercs (SA N 7 Gadfly – Bögöly) rakétája. A szárazföldi erők fegyvertárából egyebek között a T-90-es harckocsikat (AT-11 Sniper), Tyigr páncélozott járműveket, BTR-80 páncélozott csapatszállító járműveket és MSTA mobil önjáró nehéztüzérségi egységeket vonultattak fel.


Oroszország a tavalyi 42 milliárd dollár után az idén hivatalos közlés szerint 63 milliárd dollárnak, egyes források szerint a költségvetés mintegy ötödének megfelelő összeget költ védelmi célokra, főleg a hadsereg átszervezésére és az elavult, szovjet technika helyett új haditechnikával való felszerelésére. Az új eszközök előállítása azonban akadozik: a 2008-ban hadrendbe állított első nukleáris meghajtású tengeralattjáró, a Jurij Dolgorukij máig nem vethető be, mert gondok vannak tervezett fegyverrendszerével, a Bulava-M (Buzogány, NATO-kódjele SS-NX-30) interkontinentális, ballisztikus rakétával.


A parádé zenei aláfestését a fegyveres erők 1500 fős összevont fúvószenekara biztosította: az ismert háborús indulók mellett egyebek között az elsősorban íróként ismert Bulat Okudzsava Bjelorusz pályaudvar című filmjében világhírűvé vált egyik dalát játszotta. Az első győzelmi díszszemlét 1945-ben tartották a Vörös téren. A parádékat kilencéves szünet után 2008-ban újították fel a fegyverek és katonák részvételével a Kreml falainál: 1991-től 1994-ig nem volt ilyen. A győzelem 50. évfordulóján, 1995-ben a háborúban elesett hősök emlékművénél tartottak szemlét, majd 1996-tól felújították a Vörös téren tartott parádé hagyományát, haditechnikai bemutató azonban 2008-ig nem volt.


A parádé hatalmas költségekkel jár, de nem mellékesen „reklám” is: Oroszország a világ harmadik legnagyobb fegyverexportőre az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után. A moszkvai díszszemle időpontjára az orosz Távol-Kelet számos városában az időeltérés miatt már órákkal korábban lezajlottak a díszszemlék, több helyen haditechnika nélkül. A moszkvai parádét felmérések szerint az orosz emberek 80 százaléka szándékozott követni a televíziók előtt. Az esti órákban sok orosz város utcáin szórakoztató programok, utcabálok lesznek, s az évfordulót hatalmas tűzijátékokkal ünneplik.


Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.