A rendőrökkel való tűzharchoz is elég erős volt az egység

Barack Obama elnök ragaszkodott hozzá, hogy az Oszama bin Ladent likvidáló amerikai kommandó elég erős legyen ahhoz, hogy ha kell, akár a pakisztáni rendőri erők ellenállásának leküzdése árán is kijusson a dél-ázsiai országból – <strong><a href="http://www.nytimes.com/2011/05/10/world/asia/10intel.html?hp" target="_blank">közölte kedden </a></strong>amerikai kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva a The New York Times. Közben több száz tálib fegyveres indított támadást kedden a Pakisztánnal határos északkelet-afganisztáni Nurisztán tartományban. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/783106" target="_blank">• Iszlamista honlap: „Ébernek kell lennünk, Amerika hazudik”</a></strong>

MNO
2011. 05. 10. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai lap szerint az egység eredeti létszámának megerősítésére vonatkozó elnöki utasítás arra utal, hogy Obama kész lett volna megkockáztatni egy fegyveres konfliktust is a „közeli szövetséges” Pakisztánnal annak érdekében, hogy elfogja vagy megölesse az al-Kaida vezetőjét. Ez a jelenleginél is jobban elmélyítette volna a két ország közötti, abból kialakult ellentéteket, hogy a pakisztáni hadsereg nem vette észre: amerikai kommandó repült be helikoptereken Abbotábádba, ahol rajtaütést hajtott végre Bin Laden rejtekhelyén.

„Az utasítás úgy szólt, hogy (a kommandósok) kerüljék el a konfrontációt, amennyire csak lehetséges. Ám megkapták a felhatalmazást arra is, hogy viszonozzák a tüzet, ha arra szükség lesz„ – jelentette ki a lapnak egy névtelenül nyilatkozó, vezető amerikai kormánytisztviselő.

Obama felülvizsgálta a forgatókönyvet

Az eredeti terv szerint két harci helikopter várakozott volna a határ afgán oldalán, hogy beavatkozzon, ha a helyzet úgy kívánja. Ez viszont 90 percnyi repülőutat jelentett volna Bin Laden rejtekhelyéig. A lap szerint tíz nappal az akció előtt Obama felülvizsgálta a forgatókönyvet, és feltette a kérdést parancsnokainak: vajon elegendően lesznek-e a rajtaütés részvevői ahhoz, hogy a pakisztániak beavatkozása esetén harcolva jussanak ki az országból? Ezt követően két újabb, kommandósokat szállító helikopter csatlakozott a rajtaütést végrehajtó erőket szállító két Black Hawkhoz.

A pakisztániakkal ugyan nem alakult ki összecsapás, de a két támogató járműre mégis szükség volt, amikor az egyik támadó helikopter a leszállás közben üzemképtelenné vált. A küldetés közben amerikai felderítő gépek figyelték és hallgatták le azt, hogy a pakisztáni rendőrség és hadsereg miként reagált a rajtaütésre. Ez határozta meg, hogy mennyi ideig tartózkodhatnak az abbotábádi rejtekhelyen a kommandósok, adathordozók után kutatva.

Az amerikai kommandósoknak megtiltották, hogy kapcsolatba lépjenek a Bin Laden rejtekhelye körüli lövöldözésre kivonuló pakisztáni egységekkel. Az összecsapás elkerülése érdekében az amerikai vezetőknek – köztük Mike Mullen vezérkari főnöknek – kellett volna felhívniuk pakisztáni kollégáikat.

Az őrizetbe vétellel is számoltak

A NYT szerint az amerikai hatóságok azzal is számoltak, hogy őrizetbe vehetik Bin Ladent. Erre az eshetőségre számítva készenlétben állt egy kihallgatótisztekből, tolmácsokból és ügyvédekből álló csapat. A szakemberek az amerikai haditengerészet egy hajóján, feltehetőleg a Carl Vinson repülőgép-hordozó fedélzetén várakoztak, amely az Arab-tengeren, a pakisztáni partok közelében vetett horgonyt.

Bin Laden első kihallgatásain az amerikaiak azt szerették volna megtudni, hogy van-e előkészületben valamilyen terrortámadás, és hogy hol rejtőzködik az al-Kaida többi vezetője. Mivel azonban a terroristavezér életét vesztette, az erre az eshetőségre felkészített másik csapat lépett akcióba, amely elvégezte a holttest kriminalisztikai vizsgálatát, aztán lefürdette és a tengerbe temette.

Beismerték, hogy nem volt fegyvere

A kormányzati illetékesek ugyanakkor elismerték, hogy az akció mindig is inkább a likvidálás felé hajlott, annak a lehetőségnek a fényében, hogy a terroristavezér fegyvert vagy robbanómellényt viselhet. Az al-Kaida terrorszervezet fejét hétfőre virradó éjjel ölték meg abbotábádi házában amerikai kommandósok. A rajtaütés és a likvidálás körülményeiről eleinte ellentmondásos részletek láttak napvilágot. Először tűzharcot emlegettek a hivatalos jelentések, majd Washington kénytelen volt beismerni, hogy Bin Ladennél nem volt fegyver, amikor a kommandósok közelről fejbe és mellbe lőtték.

Több száz tálib indított támadást

Samsz ul-Rahmán Zahid tábornok, tartományi rendőrfőnök szerint a szélsőségesek Kalasnyikov géppisztolyokkal, nehéz géppuskákkal és rakétagránátokkal támadtak meg délben több őrposztot egy olyan támaszpont körül, ahol tartalékos rendőrök vannak. A tábornok szerint az őrposztok késő délután is állták a nyomást, s erősítést is kaptak a tartományi fővárosból, Parunból.

Hogy mennyi rendőr van a támaszponton, arról Samsz ul-Rahmán Zahid nem nyilatkozott. Azt viszont közölte, hogy segítséget kértek a NATO vezette, Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderőtől és az afgán hadseregtől is. Az utóbbinak csak kevés katonája állomásozik a lényegében a tálibok által ellenőrzött, hegyvidéki Nurisztán tartományban. Négy napon belül ez a második nagyobb tálib támadás Afganisztánban.

A hét végén a szélsőségesek az ország déli részén lévő Kandahárt támadták, s a két napig tartó harcokban legalább két tucat tálib, két kormánykatona és egy civil meghalt. A tálibok ebben a hónapban jelentették be, hogy megindítják szokásos tavaszi offenzívájukat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.