A schengeni egyezményből való kilépést pedzegetik

Svájcnak ismét be kellene vezetnie a külföldről beutazók ellenőrzését, és esetleg ki kellene lépnie a schengeni egyezményből – hangoztatja az alpesi ország legerősebb politikai pártjának egyik vezetője.

MNO
2011. 05. 13. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobboldali Svájci Néppárt (SVP) nagyhatalmú alelnöke, Christoph Blocher a brit hírügynökségnek adott pénteki interjúban úgy vélte: hazája hibát követett el, amikor feladta a bevándorlási politika irányítását. „Országunk közútjait eltorlaszolja a sok jármű, a vonatok túlzsúfoltak, kultúránkat semmi sem védi” – hangoztatta a volt igazságügyi miniszter.

Mint rámutatott, a népesség számához viszonyítva Svájcban nagyobb méretű a bevándorlás, mint bármelyik más országban. A hatóságok évente 80 ezer új letelepedni szándékozót regisztrálnak. „Úgy véljük, hogy nem kell ragaszkodni a schengeni egyezményhez. Meg kell nézni, mi lehetséges, és ha úgy látjuk, hogy elértük a lehetőségeink határát, akkor kell hogy legyen elegendő bátorságunk a szerződés felmondásához. Dánia mint EU-tagállam nem léphet ki a schengeni egyezményből, Svájc viszont igen” – hangoztatta Blocher.

Az Európa szívében található Svájc földrajzi fekvése miatt a schengeni övezetből való esetleges kilépés igen kellemetlenül érintené az utazóközönséget. Az Olaszországot Németországgal és Franciaországgal összekötő közutak és vasútvonalak ugyanis Svájcon haladnak keresztül. Az alpesi országban parlamenti választások lesznek októberben, s a bevándorlástól érzett félelemre játszó SVP várhatóan növelni fogja szavazótáborát. Friss felmérések 30 százalékos szavazati arányt jósolnak a néppártnak, amely 2007-ben az érvényes voksok 29 százalékát szerezte meg.

A közelmúltban rendezett népszavazásokon a lakosság többsége támogatta az SVP-nek azokat a kezdeményezéseit, hogy a hatóságok automatikusan utasítsák ki a súlyos bűncselekményt elkövető külföldieket, illetve ne adjanak engedélyt újabb minaretek építésére. A 7,7 millió lakosú Svájc népességének több mint ötödét külföldiek teszik ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.