A szakmai és a laikus közönséget is várják

A Hódmezővásárhelyen pénteken megnyílt XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok háromnapos rendezvényen, az ország legnagyobb tenyészállat-kiállításán több száz tenyésztő és kiállító várja a mezőgazdaság iránt érdeklődő szakmai és laikus közönséget.

MNO
2011. 05. 06. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozóját a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervezi kezdettől fogva a Magyar Állattenyésztők Szövetségének jelentős segítségével. A rendezvény 2005-től a növénytermesztési ágazat bemutatásával is bővült, s így a kiállítás elnevezése 2007-től Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra változott.

Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) elnöke a kiállítás fő szervezője a rendezvényről elmondta: több mint kétszáz ipari kiállító érkezett a dél-alföldi városba. A gépes kiállítók is megtöltik a számukra biztosított teret annak ellenére, hogy idén valószínűleg szerényebb vásárlási érdeklődés várható. Az állatkiállítókban sem szűkölködik a szakkiállítás. Mint mondta, az állattenyésztők helyzete minden évben nehéz, idén talán a sertéstenyésztők körülményei problémásabbak, tavaly a szarvasmarha-ágazat volt nehezebb helyzetben. Ennek ellenére sok tenyésztő az előremenekülésben látja a jövő egyetlen lehetőséget, és fontosnak tartja, hogy megjelenjen a hasonló szakkiállításokon. Az idén így több állatot tudnak bemutatni.

A legnagyobb növekedés a húsmarhaágazatban figyelhető majd meg, emellett a tejelőmarha-ágazat a második legnagyobb létszámmal van jelen, és a lovak száma is százon felül van. A kiállított állatfajok számában is növekedés történt, idén először haltenyésztők is bemutatkoznak. Az újdonság a remények szerint új érdeklődőket is vonz majd. Különleges látványosság, hogy kerti tavi medencében óriásharcsákat láthatnak az érdeklődők. A főszervező a kiállítás érdekességei között említette, hogy tavaly egy óriás, 520 kilogrammos sertést láthattak az érdeklődők, a kiváló egészségnek örvendő állat idén már 560 kilogrammal vonul fel. Emellett a hétvégén lesz fejésbemutató, látvány-mangalicavágás, a Gidrán gála keretében csikós- és huszárbemutató, főzőverseny, lovas falkavadász bemutató francia kopókkal, halsimogatás, díjugrató- és juhnyíróverseny is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.