A világ nagyhatalmai üdvözölték Bin Laden halálát

Az Egyesült Államok katonai műveletben a pakisztáni Abbotábádban végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével – jelentette be vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített, rendkívüli televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök. „Igazságot tettünk” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak az al-Kaida elleni harca nem az iszlám elleni háború, mint ahogy ez az akció sem „az iszlám ellen irányult, mert Bin Laden nem volt muzulmán vezető”. George W. Bush, aki az al-Kaida által 2011. szeptember 11-én New York és Washington ellen elkövetett terrortámadások idején az Egyesült Államok elnöke volt, „nagyon jelentős eredménynek” minősítette Bin Laden megölését.

MNO
2011. 05. 02. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Bloomberg New York-i polgármester hétfő hajnali közleményében abbéli reményét fejezte ki, hogy az al-Kaida-vezető megölése vigaszt jelent mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban. „Oszama bin Laden megölése nem kisebbíti azt a szenvedést, amelyet ő okozott New York-iaknak és más amerikaiaknak, de rendkívül fontos győzelem nemzetünknek, és tiszteletadás annak a több millió nőnek és férfinak fegyveres erőinkben és másutt, akik fáradhatatlanul harcolnak népünkért. A New York-iak csaknem tíz évet vártak erre a hírre. Remélem, hogy ez valamelyest vigaszt jelent mindazoknak, akik 2001. szeptember 11-én elvesztették szeretteiket” – jelentette ki Bloomberg.

A nemzetközi közösség megkönnyebbüléssel fogadta bin Laden halálhírét. A világ népei számára nagy megkönnyebbülés Oszama bin Laden halála – jelentette ki David Cameron brit kormányfő. „Bin Laden a legkegyetlenebb terrorista rémtettekért felelős, a (2001.) szeptember 11-i merényletért és még több más támadásért, amelyek emberek ezreinek – köztük sok britnek – a halálát okozták” – mondta Cameron. A miniszterelnök hatalmas sikernek nevezte, hogy a terroristavezér nyomára bukkantak, és így nem folytathatja világméretű terrorhadjáratát.

Franciaország üdvözölte az amerikaiak kitartását

Oszama bin Laden al-Kaida-vezér halálhíre kapcsán Franciaország üdvözli „az Egyesült Államok kitartását”, s „azt a terrorizmus elleni világküzdelem jelentős eseményeként” értékeli – mondta Nicolas Sarkozy francia államfő. Obama bejelentése Oszama bin Laden haláláról a Pakisztánban végrehajtott kiváló amerikai kommandós akciót követően a terrorizmus elleni világküzdelem jelentős eseménye. Franciaország üdvözli az Egyesült Államok kitartását, amellyel tíz éven át keresték (az al-Kaida-vezért) – olvasható a francia elnökség által kiadott közleményben.

Szóvivője útján közzétett első nyilatkozatában Angela Merkel kancellár az al-Kaida, illetve a nemzetközi terrorizmus elleni rendkívül jelentős csapásról beszélt. Mindez azonban egyáltalán nem jelenti a nemzetközi terrorizmus vereségét – figyelmeztetett a kancellár, aki szóvivője útján felhívta a figyelmet arra, hogy első számú vezetőjének megölését az al-Kaida a bosszút célzó terrorcselekményekkel igyekszik megtorolni.

„A jó győzelme a rossz fölött”

Oszama bin Laden halála „a jó győzelme a rossz, és az igazságé a kegyetlenség fölött” – jelentette ki közleményében Franco Frattini olasz külügyminiszter. „Ez nagy győzelem az al-Kaida és a terrorizmus elleni harcban az Egyesült Államok és az egész nemzetközi közösség számára” – hangsúlyozta az olasz diplomácia vezetője. Frattini emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok milyen elkötelezetten üldözte „az évszázad legtragikusabb eseményéért felelősöket”, a New York-i ikertornyok elleni támadásra utalva.

Az Európai Unió vezetői üdvözölték, hogy sikerült megölni Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét. José Manuel Barroso, az EU legfőbb végrehajtó testületének, az Európai Bizottságnak az elnöke, valamint Herman Van Rompuy, a tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy Oszama bin Laden olyan bűnöző volt, akinek a lelkén ártatlan emberek ezreinek a halála szárad. Megölése Barroso és Van Rompuy szerint jelentős eredményt jelent a terrorizmus elleni harcban.

Rasmussen: Ez egy nagy siker

A NATO-tagországok biztonságának szempontjából sikernek nevezte Anders Fogh Rasmussen főtitkár az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezetője életét kioltó hadműveletet. „Ez nagy siker a NATO-szövetségesek és mindazon országok biztonságának szempontjából, amelyek csatlakoztak a nemzetközi terrorizmus fenyegetése elleni fellépéshez, és biztonságosabbá teszi a világot mindenki számára” – fogalmazott Brüsszelben kiadott közleményében a főtitkár, Barack Obama amerikai elnöknek és a műveletben érintetteknek külön gratulálva.

A lyoni székhelyű Interpol arra figyelmeztetett, hogy az események után különleges éberségre lesz szükség a fokozódó terrorizmusveszély elleni harchoz. A világszerte leginkább körözött nemzetközi terrorista végeként nyugtázta Ronald K. Noble, a nemzetközi rendőri szervezet főtitkára Bin Laden halálát, de világossá tette, hogy ez nem jelenti az al-Kaidához kötődő csoportok, vagy a szervezet befolyása alatt állók végét. Közleményében az Interpol egyenesen úgy ítélte meg, hogy bin Laden halálát követően megemelkedett a terrorkockázat az al-Kaida, illetve az al-Kaida által inspirált terroristák részéről.

„Világraszóló diadal”

„Izrael állam osztozik az amerikai nép örömében Bin Laden likvidálása után” – olvasható Benjamin Netanjahu kormányfő irodájának közleményében. A miniszterelnök magasztalta az Egyesült Államokat a sikeres akcióért, és úgy vélte, hogy Oszama bin Laden megölése „világraszóló diadal” Washington és a vele közös értékeket valló szövetségesei, valamint az igazságért, a szabadságért és a terrorizmus ellen küzdő többi demokratikus ország számára.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Palesztin Hatóság is üdvözölte az al-Kaida-vezér halálát. „Az, hogy megszabadultunk Bin Ladentől, világszerte jó a béke ügyének, de az a lényeg, hogy leküzdjük azt a beszédmódot és módszereket – erőszakos módszereket –, amelyeket Bin Laden és mások megteremtettek és ösztönöztek a világon” – hangoztatta Gasszán Hatíb, a Palesztin Hatóság szóvivője.

Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista mozgalom kormányának feje azonban elítélte az amerikai kommandós akciót. „Elítéljük minden mudzsáhid (iszlám harcos) és minden – muzulmán vagy arab – egyén meggyilkolását, s kérjük Istent, hogy könyörüljön rajta” – mondta Haníje Gázában újságírók előtt. „Ha a hír igaz, akkor ez az arabok és muzulmánok vérét ontó amerikai elnyomó politika folytatása.”

Komoly siker Bin Laden megölése

A moszkvai Kreml komoly sikernek tartja Bin Laden megölését, de úgy véli, hogy a kívánt eredményt a világméretű terrorizmus elleni harcban csakis közös összefogással lehet elérni – közölték az orosz elnöki hivatal sajtószolgálatánál hétfőn. Oroszország – amely nem csak hallomásból ismeri az al-Kaidát – kész erre, és meggyőződése, hogy az összes terrorista megkapja megérdemelt büntetését – szögezte le a Kreml.

Az indiai kormány a terrorizmus elleni harc mérföldkövének nevezte Bin Laden halálát. Palaniappan Csidambaram belügyminiszter ugyanakkor aggodalmát is hangoztatta, miszerint az, hogy a terroristavezérrel „mélyen Pakisztán belsejében” végeztek, megerősíti az indiaiak félelmét attól, hogy különböző terrorszervezetek tagjai menedéket találnak a szomszédos országban.

Hamid Karzai afgán elnök Oszama bin Laden halálhírére felszólította hétfőn a lázadó tálibokat, hogy tanuljanak az al-Kaida-vezető végzetéből, és adják fel a harcot. Karzai „fontos hírnek” nevezte országos sugárzású televíziós beszédében, hogy egy amerikai kommandó megölte Pakisztánban a terroristavezért, amelynek hálózata szövetséges az Afganisztánban és Pakisztánban fegyveres lázadó harcot folytató tálibokkal. Az elnök szerint bin Laden „megfizetett a tetteiért”.

„Egy keresztény sosem örülhet egy másik ember halálának”

A Vatikán szerint az al-Kaida vezetőjének „súlyos felelőssége” volt „a népek közötti gyűlölet és megosztottság” terjesztésében – jelentette ki Federico Lombardi atya, a Vatikán sajtóirodájának a vezetője. „Ugyanakkor egy keresztény sosem örülhet egy másik ember halálának, hanem el kell gondolkoznia az Isten és az emberek iránt viselt felelősségein, és azt kell remélnie, arra kell elköteleznie magát, hogy semmilyen esemény ne növelje a gyűlöletet, hanem erősítse meg a békét” – fűzte hozzá a Vatikán szóvivője.

Oszama bin Laden szülőhazája, Szaúd-Arábia reményét fejezte ki, hogy az al-Kaida-vezér halála segíteni fogja a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelmet – adta hírül a szaúdi nemzeti hírügynökség (SPA) hétfőn egy hivatalos forrásra hivatkozva. A hírügynökség információi szerint Rijád azt is reméli, hogy bin Laden halála elősegítheti az al-Kaida terrorszervezet különböző sejtjeinek felbomlását.

Bin Laden halála megfosztotta „az Egyesült Államokat és szövetségeseit minden mentségtől, hogy a terrorizmus elleni harc ürügyével katonai erőt tartsanak a Közel-Keleten” – jelentette ki hétfőn a teheráni külügyminisztérium szóvivője. „Irán reméli, hogy ez az esemény segít békét és biztonságot teremteni a térségben... Irán szigorúan elítéli a terrorizmust a világon mindenhol” – mondta Ramin Mehmanparaszt az angol nyelvű iráni Press-TV szerint. Az al-Kaidával harcban álló jemeni kormány reméli, hogy „Bin Laden halála a terrorizmus végének kezdetét jelenti” – nyilatkozott név nélkül az AFP hírügynökségnek a jemeni elnöki hivatal egyik illetékese.

Megtörtént az igazságszolgáltatás

Mwai Kibaki kenyai elnök üdvözölte az al-Kaida-vezér megölését, ami szavai szerint „igazságot szolgáltatott” az Egyesült Államok nairobi nagykövetsége ellen 1998-ban végrehajtott gyilkos merénylet halálos és sebesült áldozatainak. „A Kenyai Köztársaság kormánya és népe nevében üdvözlöm mindazokat, akik sikerrel felkutatták és megsemmisítették Oszama bin Ladent – hangzik a kenyai államfő közleménye. – Oszama halála közel 13 évvel a nairobi (és Dar es Salaam-i) merényletek után következett be, amely merényletek több mint kétszáz embert öltek meg, s amelyeknek Oszama bin Laden volt a feltételezett kitervelője.”

Petr Necas cseh miniszterelnök szerint Oszama bin Laden al-Kaida-vezér halála „mérföldkő a terrorizmus ellen, a biztonságosabb világért folytatott harcban, amely azonban még messziről sem ért véget”. „Az esemény ugyanakkor fontos jelképes üzenet az al-Kaidának, hogy a gyilkosságok nem maradnak megtorolatlanul” – állította Necas hétfőn délben Prágában kiadott nyilatkozatában.

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök szerint bin Laden meggyilkolása „igazságtétel, elégtétel”, de „nem szabad elfelejteni, hogy „az al-Kaida továbbra is létezik, s azt sem lehet kizárni, hogy a terrorista utóda még kegyetlenebb lesz”. „Igazi győzelemről csak azután beszélhetünk, ha az egész világon sikerül felszámolni az al-Kaida terroristaszervezet hálózatát. Ez kell, hogy legyen továbbra is mindegyikünk célja” – állapította meg a Pozsonyban nyilatkozó államfő.

Az amerikaiak távozására szólított föl a Muzulmán Testvériség

Oszama bin Laden halálhírének nyomán az iszlám országokból való távozásra szólította fel az amerikai erőket az egyiptomi Muzulmán Testvériség. A pártját a hétvégén megalapító Muzulmán Testvériség szerint a Közel-Keleten átsöprő forradalmak bebizonyították, hogy a demokráciának helye van a térségben, és nincs tovább szükség külföldi megszállásra. Eszám al-Erján, a legnagyobb egyiptomi ellenzéki erő egyik vezetője kijelentette: eljött az ideje, hogy Barack Obama amerikai elnök hazavezényelje az Afganisztánban és Irakban tartózkodó amerikai csapatokat, „az amerikai és nyugati erők véget vessenek a megszállásnak szerte a világban, amivel oly sokáig ártottak a muzulmán országoknak”.

Az al-Kaida hálózatára „valószínűleg hatással lesz” vezetőjének, Oszama bin Ladennek a halála – vélekedett hétfőn a jordániai Muzulmán Testvériség szóvivője, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy más, hasonló mozgalmak is megjelenhetnek. Dzsamíl Abu Bakr rámutatott, hogy ha a nemzetközi közösség nem változtat magatartásán az iszlámot, a palesztin kérdést és a korrupt zsarnokok támogatását illetően, akkor más, az al-Kaidához hasonló mozgalmak jönnek létre. A Muzulmán Testvériség szóvivője utalt arra, hogy az iszlamisták „nem osztják Bin Laden hozzáállását és taktikáját”, de üdvözölte az al-Kaida-vezér „halálig tartó elkötelezettségét és odaadását ideológiája iránt”. Az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQPA) egyik tagja a halálhírre reagálva „katasztrófának” minősítette a történteket. „Ő volt a szellemi atyánk, először el sem hittük az információt” – mondta a nevét nem közlő férfi.

„Mi is üdvözöljük Oszama bin Laden halálhírét”

Bosszút esküdtek a pakisztáni tálibok arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy az amerikai kommandósok valóban Oszama bin Ladent ölték meg. „Nem tudjuk megerősíteni Oszama bin Laden mártírhalálát. Ha a saját forrásaink megerősítik, akkor megbosszuljuk a halálát, támadásokat indítunk az amerikai és a pakisztáni kormány ellen, valamint a biztonsági erőik ellen, mert ezek az emberek az iszlám ellenségei” – mondta hétfőn a Pakisztáni Tálib Mozgalom (TTP) szóvivője telefonon egy ismeretlen helyről a francia hírügynökségnek. A TTP 2007-ben lépett szövetségre Bin Laden al-Kaida nevű terrorszervezetével, és még abban az évben „szent háborút” hirdetett az iszlámábádi kormány ellen, mert az Washingtont támogatja a terrorizmus elleni küzdelemben.

Örömmel fogadta a terroristavezér halálhírét az egyik legnagyobb amerikai muzulmán szervezet, amely szerint ezzel elhárult az Egyesült Államokat fenyegető veszély. „Akárcsak honfitársaink, mi is üdvözöljük az al-Kaida-vezér Oszama bin Laden halálhírét, mivel ezzel elhárult a hazánkat és a világot fenyegető veszély” – jelentette be egy közleményben az Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) hétfőn.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.