Aki káromkodik, fizet

Szitkozódási bírságot készül bevezetni Ausztrália Victoria állama.

MNO
2011. 05. 31. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár 240 ausztrál dollárra – ötvenezer forintra – is büntetheti a rendőr azt, aki közterületen káromkodik vagy közönséges kézjeleket mutogat. A szitokbírság nem azokra vonatkozik, akiknek véletlenül kiszalad a szájukon egy-két vaskos kifejezés, hanem akik sértő retorikájukkal és viselkedésükkel kellemetlenséget okoznak másoknak.

A rendőrségnek a helyszíni mocskosszájbírság révén könnyebb lesz a dolga. Eddig is büntetendők voltak a közterületi átkozódók, ám a rendőröknek feljelentést kellett írniuk, majd a káromkodót bíróság elé citálni – az egész procedúra nemcsak időrabló volt, hanem költséges is. Victoriának – Ausztrália második legnépesebb államának – törvényhozása a héten szavaz a szitokbírságról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.