Alacsonypadlós trolikat vásárol a főváros

Alacsonypadlós, használt MAN trolibuszokat vásárol Budapest, a beszerzéssel a negyvenéves, szovjet ZIU-9-es trolik felújítását váltják ki.

MNO
2011. 05. 02. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfői tájékoztatása szerint 15 járművet vásároltak 143 millió forintból, a fedezetet a főváros által nyújtott beruházási támogatás adja. A trolikat eddig a német Eberswalde lakosai használhatták. Mivel az eladó fokozatosan váltja ki új járművekkel a trolikat, Budapestre is több ütemben érkeznek majd. Az elsők várhatóan novemberben állhatnak forgalomba, az utolsó darabok 2012 nyarára érkezhetnek meg. A használt járműveket a szovjet gyártmányú ZIU-9-es trolik helyére folyamatosan állítják be. A hamarosan megérkező MAN trolik mindegyike alacsonypadlós, megkímélt műszaki állapotú és energiatakarékos hajtásrendszerű – közölte a BKK.

Hangsúlyozták, hogy a használt trolik ára alacsonyabb, mint egy öreg trolibusz felújításának forrásigénye, ez is indokolja, hogy a használt járművek vásárlásával a régiek felújítását helyettesítik. Forgalomba állításukig növelik a nyitható ablakfelületeket, megújítják a járművek utastájékoztatási rendszerét, és vizsgálják a klíma beépítésének lehetőségét is. Budapesten a trolihálózatot 1949-ben kezdték el kialakítani, az utolsó nagyobb hálózatbővítés az 1970-es években volt. A most lecserélendő ZIU-9-es járműveket még a ’70-es években gyártották, így műszakilag elavultak, és a manapság alapkövetelménynek számító akadálymentesség kritériumát sem teljesítik – olvasható a BKK közleményében.

Budapestre 2014-ig várhatóan további 93 új trolibusz érkezhet, erről a közgyűlés a múlt szerdai ülésén döntött. A BKK szerint azonban az új trolik forgalomba állításával is szükség lesz a most beszerzett MAN-okra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.