Alkotmányellenes Slotáék népszavazási kezdeményezése?

Alkotmányellenes lenne, ha Szlovákiában népszavazást rendeznének arról, hogy a hivatalos érintkezésekben kizárólag csak a szlovák nyelvet legyen szabad használni – állítja Rudolf Chmel szlovák emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes.

MNO
2011. 05. 04. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chmel szerdai nyilatkozatában az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezésére reagált. A párt a közelmúltban aláírásgyűjtésbe kezdett a népszavazás kiírása érdekében. Ján Slota, az SNS elnöke szerint eddig már mintegy hatvanezer aláírás gyűlt össze. A hatályos szabályok szerint ahhoz, hogy az államfő kiírja a népszavazást, 350 ezer aláírásra van szükség. „A nemzeti kisebbség nyelvének hivatali használatát az alkotmány 34. cikkelye garantálja” – olvasható a miniszterelnök-helyettes nyilatkozatában.

Chmel ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a szlovák alkotmány szerint az alapvető emberi jogok nem képezhetik népszavazás tárgyát, a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait pedig éppen az alkotmánynak az alapvető emberi jogokat rögzítő részében sorolják fel. Chmel a kisebbségi nyelvek hivatali használatát szabályozó törvény módosításával kapcsolatban felmerült tévhiteket próbálja eloszlatni.

A kormánykoalíciós Híd párt politikusa egyebek között cáfolja, hogy a törvény módosítása miatt a településeknek pluszkiadásaik keletkeznének, mert a kétnyelvű táblákat az állam fizeti. Úgy véli, nem mélyül el a szakadék a szlovákok és a magyarok között, hiszen a szlovák hivatalnokoknak nem lesz kötelező a kisebbségi nyelv ismerete, de a kisebbségiek szabadabban használhatják anyanyelvüket.

Chmel szerint az az érvelés, hogy a törvénymódosítást nem kellene elsietni, és érdemes lenne megvárni a májusi népszámlálás eredményeit, nem állja meg a helyét, mert a népszámlálás végleges eredményei csak 2014-ben lesznek ismertek. A kisebbségi nyelvek hivatali használatát szabályozó törvény módosítását első olvasatban már megszavazta a szlovák törvényhozás. A jogszabálytervezet következő vitájára a május 17-én kezdődő ülésszakon kerül sor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.