Argentin királynét kap Hollandia

A holland parlament pénteki döntésével jóváhagyta azt a törvényt, amely lehetővé tette, hogy Máxima Zorreguieta, Vilmos Sándor trónörökös herceg argentin felesége felvegye a „Németalföld királynéja” címet – írta az argentin Clarín a holland De Volkskrant című napilap alapján.

2011. 05. 14. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hágai parlament többsége ugyanis hozzájárult ahhoz a döntéshez, hogy ha a jelenlegi uralkodónő, Beatrix valóban lemondana trónjáról vagy elhunyna, akkor a kedden már 40 éves, argentin származású hercegnő automatikusan az ország uralkodónője legyen. Három baloldali párt – a szociáldemokrata Munkapárt (PVA), a környezetvédő baloldal, a Groenlinks és a Partij van de Dieren, vagyis az állatvédők – anakronikus döntésnek tartja a parlamenti határozatot. A szélsőjobboldali Geert Vilders pártja (PVV) még nem döntött, de róla köztudott tény, hogy ellenzi a királyságot. Azzal érveltek, hogy amikor Beatrix trónra lépett 1980-ban, akkor férje csak hercegi címet kapott. De ellenpélda is van bőven, mert a XIX. századi Orániai-Nassau-ház három királyának (I., II. és III. Vilmos) felesége is rögtön megkapta a királyi címet.

A holland parlament hosszú és heves vita után csak azzal a feltétellel egyezett bele a házasságba, hogy a szülők nem vehetnek részt az esküvőn. Máxima apja, Jorge Horacio Zorreguieta Stefanini ugyanis mezőgazdasági államtitkárként két évig posztot vállalt az utolsó argentin diktatúra (1976–1983) idején.

(clarin.com-ar – Argentína)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.