Atom: veszélyes lehet az erőmű, ezért leállítják + Képek

Japánban elővigyázatosságból leállítanak egy atomerőművet, amely nagyon földrengésveszélyes helyen épült – jelentette be pénteken a kormány.

MNO
2011. 05. 06. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kan Naoto miniszterelnök közölte, hogy a Hamaoka erőmű olyan helyen van Tokiótól délkeletre, a Csendes-óceán partján, ahol a földkéreg három lemeze találkozik, és a szakértők kilencvenszázalékos esélyt látnak arra, hogy erős, akár nyolcas fokozatú földrengés következzen be a következő évtizedekben.


Az erőmű három reaktorából jelenleg kettő működik, a harmadik a szokásos ellenőrzés miatt áll. Amint biztonságosabbá – földrengésnek és szökőárnak ellenállóvá – teszik, újra be lehet indítani – mondta Kan, aki a Fukusima erőműben bekövetkezett katasztrófa tapasztalataival indokolta az intézkedést.


Japánban ezen a súlyos károkat szenvedett atomerőműn kívül négy másik is áll a március 11-i óriási földrengés óta, és szombaton a Curuga központ egyik reaktorát is leállítják, mert radioaktív szivárgást észleltek, igaz, csak igen kis mennyiségben.


Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.