Az agysérültekért tekernek

A Cortex Agysérültek Alapítvány javára és a móri születésű Wekerle Sándor egykori miniszterelnök és pénzügyminiszter szobrának felállítására ajánlják fel a szervezők annak a jótékonysági kerékpártúrának a nevezési díjait, amelyet Móri karika elnevezéssel szombaton rendeznek Móron.

MNO
2011. 05. 24. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerékpártúra résztvevői három – 110, 50 és 25 kilométeres – távon járják be a Mór környéki településeket, s a bakonyi és a vértesi utak egy részét. Nem versenyről van szó, de a legjobbak mindhárom távon elnyerhetik Mór város polgármesterének vándordíját. A túrán több közismert ember vesz részt.

Többek között nyeregbe száll Falusi Mariann, a Pa-dö-dő énekese, előadóművész, Fáy Miklós zene- és filmkritikus és számos egészségügyi dolgozó, közéleti ember. Mint Falusi Mariann az MTI-nek elmondta, fontosnak tartja, hogy a rendezvényen való részvételével nemes célként az agysérültek rehabilitációját támogassa.

Gyengési Gábor neuropszichológus, a Cortex Agysérültekért Alapítvány egyik alapítója, a Móri karika szervezőinek egyike az MTI-nek elmondta: az alapítványt 1992-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az agysérültek komplex rehabilitációját segítsék. Ennek érdekében olyan felnőtt járóbeteg-ellátó neuropszichológiai intézményt szeretnének létrehozni, ahol nappali kórházi ellátásban foglalkoznának az agysérültekkel, valamint a betegek hozzátartozóit segítenék felkészülni a gondozási feladatokra.

Több tízezer ember érintett

A komplex rehabilitációt nyújtó intézményre nagy szükség volna, a stroke, a daganatos megbetegedések vagy a balesetek okozta agysérülések ugyanis országosan több tízezer embert érintenek. Rehabilitációjuk a jelenlegi kórházi keretek között döntően a mozgásfunkciók javítására korlátozódik. Ahhoz viszont, hogy a kórházból elbocsátott emberek minél teljesebb életet tudjanak élni, hosszú, többéves, évtizedes komplex rehabilitációra volna szükség. Erre jelenleg Magyarországon nincs intézményes keret, pedig a Cortex Alapítvány tapasztalatai szerint az ilyen jellegű munka csak olyan komplex program keretében képzelhető el, amely az agysérültek esetében fennálló valamennyi funkciózavar megszüntetésére, illetve kompenzálására törekszik – mondta Gyengési Gábor.

A neuropszichológus professzor véleménye szerint ha az intézmény létrehozására kapna egy megfelelő épületet az alapítvány, akár 100-200 millió forintból is el lehetne indítani a komplex rehabilitációt és a kutatómunkát is magába foglaló programot. A mintaintézmény megteremtése után pedig hozzá lehetne fogni egy rehabilitációs hálózat kiépítéséhez.

A Móri karika kerékpártúra nevezési díjainak felével a móri születésű Wekerle Sándor a dualizmus kori Magyarország kirobbanó tehetségű miniszterelnöke, pénzügyminisztere köztéri szobrának a felállítását támogatják a szervezők. A szobrot Nagy Benedek móri szobrászművész készíti, s az alkotást augusztus 26-án avatják fel a Fejér megyei városban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.