Az áram drágulásától félnek

A németországi atomerőművek bezárása miatt félő, hogy drágulni fog a villamos energia, és nemcsak Németországban, hanem az egész közép-európai térségben – fejtette ki a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője kedden.

MNO
2011. 05. 31. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pavel Vlcek szerint az áram drágulása veszélyezteti a versenyképességet a nemzetközi színtéren, ezért Csehország a maga részéről továbbra is az atomenergiára tesz. Konkrétan ez azt jelenti, hogy folytatják a temelíni atomerőmű bővítését további két reaktorral.

A Molban is érdekelt cseh villamos művek, a CEZ szóvivője, Eva Novaková arra utalt, hogy Csehország a jövőben áramot exportálhat Németországba, ha szezonálisan többlete keletkezik. A társaság egy szénerőmű építését tervezi a Szász-Anhalt tartományban lévő Profenben az ottani barnaszénkészletekre telepítve.

A temelíni atomerőműben jelenleg két 1000 megawattos blokk üzemel, a két új blokk üzembe helyezése legkorábban 2020-ban várható. Az ipari és kereskedelmi tárca azzal számol, hogy egy esetleges harmadik atomerőmű építésére – Dkovany és Temelín mellett – Csehországban legkorábban 2040 után kerülhet sor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.