Az ír mentőöv üzenet volt Zapaterónak?

A spanyol gazdasági napilap, a Cinco Días rendkívül figyelemfelkeltő írást közölt az ír és a görög mentőöv hátterének elemzésével. A portugál sajtó megkönnyebbülten vette tudomásul, hogy az új finn kormányfő az eddigi bizonytalan álláspont ellenére mégis támogatja a portugál mentőöv megajánlását.

2011. 05. 09. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

cincodias.com – Spanyolország

A baloldali kormányhoz közeli gazdasági napilap egyik elemzője az ír és a görög mentőöv megajánlásának körülményei és az euró gyenge pontja kapcsán fejtette ki elgondolását. Nuno Rodrigo egyenesen feltette az őt hónapok óta foglalkoztató kérdést az Irish Times minapi elemzése kapcsán: azért kellett csődbe mennie az íreknek, hogy ráijesszenek a spanyolokra? Rodrigo szerint a választ meg lehet találni az euró egyik gyenge pontjában, mert hiányoztak az eszközök egy olyan esetre, amikor maguk a bankok mennek csődbe. Tehát a spanyol bankok megmentése pénzügyileg és politikailag is drága ár, és csak az utolsó szalmaszál lett volna, hogy elkerüljék az euróövezet felbomlását. Az EU tehát feláldozta Írországot, de úgy, hogy teljesen érintetlen maradt a befektetők pozíciója az ír adósságokban.
A dublini lap cikke szerint szeptemberben, amikor már nagyon gyengültek az ír pozíciók, az IMF felvetette, hogy fel kellene áldozni 30 milliárd eurónyi értékpapírt. Hárman is nemet mondtak: Tim Geithner, az amerikai pénzügyminiszter, az EKB és az ír tárgyalók is. A cechet pedig az ír adófizetők állják azóta is. Rodrigo szerint a görög kilépés megszellőztetése bármennyire is a német lapokban fő téma, a látszat ellenére Athénban nem veszik olyan rossz néven, hogy ilyen hírüket költik. Mert végül is nekik ennél rosszabb már nem lehet, és inkább az félti a pénzét, aki görög adósságot vett. A BIS szerint az európai bankok eddig összesen 450 milliárd eurónyi görög adósságkötvényt vásároltak. Most tehát akár megegyezik az EU a görögökkel (és/vagy az írekkel), a spanyolok már eléggé megijedtek az ír mentőöv hatására, és meghozták a tőlük korábban hiába várt intézkedéseket.

Expresso.clix.pt, jornaldenegocios.pt, cmjornal.xl.pt, jn.pt, dn.pt –Portugália

A portugál sajtóban nem kis megkönnyebbüléssel közölték a francia hírügynökség értesülését, amely szerint Finnország végül mégsem torpedózza meg a portugál mentőövet. Jyrki Katainen, az április közepén tartott parlamenti választások eredményeként megválasztott új kormányfő közölte, hogy 48 órán belül megadják a szükséges politikai támogatást a portugál mentőövnek. Mint ismert, a választásokon előretört, Igazi Finnek nevű szélsőjobboldali párt az eredmények ismeretében közölte, hogy kérni fogja a kérdés újratárgyalását. A Correio da Manhá még hozzátette, hogy Finnország az egyetlen olyan uniós tagállam, amelyik köteles engedélyt kérni parlamentjétől a portugál mentőöv támogatásához. Ugyancsak az egyetlen a hat közül, amelyiknek a legmagasabb a hitelminősítése (AAA). Vasárnap George Osborne, a brit (liberális-konzervatív) kormány konzervatív párti pénzügyminisztere közölte egy BBC-interjúban, hogy országuk nem akar hozzájárulni a portugál mentőövhöz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.