„Azonnal mondjon le”: a mennyből a pokolba jutottak a liberálisok

A kormánypárti Liberális-Demokraták (LibDem) súlyos vereségét hozták a Nagy-Britannia-szerte tartott csütörtöki parlamenti és helyhatósági választások. A voksolások egyik legnagyobb meglepetése, hogy a Skót Nemzeti Párt (SNP) egyedüli többséget szerzett a parlamentben, így egyre közelebb kerülhet a függetlenségi népszavazás Skóciában. A választási rendszerről szóló népszavazás eredménye szerint a britek 68 százaléka elvetette a jelenlegi rendszer megváltoztatását. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/781887" target="_blank"><strong>• Kiderül, mire jutott az egy éve hivatalban lévő kabinet</strong></a>

Kovács András
2011. 05. 06. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Skóciában tartott parlamenti választáson az SNP a 129 mandátumból előreláthatólag 65-öt fog megszerezni, így egyedül alakíthat majd kormányt. A párt fölényét jól mutatja, hogy a 73 egyéni körzetből 53-ban diadalmaskodott, köztük a korábban munkáspárti fellegvárnak számító Glasgow több kerületében is. A voksoláson a legnagyobb vereséget a LibDemek könyvelhették el, mivel 13 mandátumot veszítettek, míg a konzervatívok öt fővel küldhetnek kevesebb képviselőt a parlamentbe.

Alex Salmond, az SNP elnöke az elsöprő győzelmet követően bejelentette, hogy öt éven belül népszavazást kell tartani Skócia függetlenségéről. A pártelnök arról is beszélt, hogy nagyobb gazdasági függetlenséget szeretne először kiharcolni, majd ezt követően kerülhet sor a voksolásra. „A skótok megtiszteltek minket a bizalmukkal, most nekünk kell őket meggyőzni, hogy jól döntöttek” – hangsúlyozta a pártelnök. Cameron gratulált Salmondnak, de figyelmeztette, hogy nem támogat semmilyen függetlenségi törekvést.

A Munkáspárt 80 éve nem szerepelt ilyen rosszul Skóciában, egy tucat mandátumot vesztettek, köztük olyan kerületeket, amelyeket 1999 óta az első választás óta birtokoltak. Iain Gray, a Labour helyi elnöke várhatóan távozni kényszerül majd a posztjáról. A párton belüli vélemények szerint a Munkáspártnak vélhetően jót fog majd tenni az ellenzéki lét.

Megtartották pozícióikat a konzervatívok

Az angliai helyhatósági választásokon a LibDemek súlyos vereséget szenvedtek, míg a Labour több körzetben is előretört. A konzervatívok, úgy tűnik, jelentős visszaesés nélkül úszták meg az elmúlt egy év kormányzását. A szavazatok csaknem 60 százalékának a feldolgozása után a liberálisok korábbi mandátumaiknak közel a felét elveszítették, míg a Labour 497 képviselői hellyel többet szerzett. A toryk gyakorlatilag megőrizték korábbi befolyásukat.

Nick Clegg liberális pártelnök értékelése szerint a választók őket büntették a kormány radikális költségcsökkentő politikája miatt. A LibDemek vereségét csak súlyosbította, hogy Sheffieldben is veszítettek, amely Clegg választókörzete. A pártelnöknek azonnal le kellene mondania – hangsúlyozta Gary Long, a párt nottinghami frakcióvezetője. Clegg ennek ellenére nem kíván lemondani és további erőfeszítéseket ígért. Cameron az eredmények kapcsán elmondta, hogy keményen küzdöttek, és a koalíció mindenképpen ki fogja tölteni a rendelkezésére álló időszakot 2015-ig.

Még rosszabb is lehet a helyzet

A kormány elveszítette a felhatalmazását a vezetésre a liberálisok súlyos vereségének a következtében – mondta Ed Miliband, a Munkáspárt elnöke. Cameronnak és Cleggnek meg kell hallaniuk a választók hangját – tette hozzá. A Labour sikerét növelte, hogy Walesben a helyi választásokon sikerült abszolút többséget szerezniük.

A kormánykoalíció helyzetét tovább rontotta a választási rendszerről szóló eredmény megismerése is. Míg a konzervatívok a nem mellett kampányoltak, addig kisebbik koalíciós társuk az igenek győzelméért dolgoztak. A legfrissebb eredmények szerint az ország lakosságának 68 százaléka nemet mondott a választási szisztéma megváltoztatására. Így a kisebbik kormánypárt válsága tovább mélyülhet, pedig a tavalyi parlamenti választáson még a szavazatok 23 százalékát szerezték meg.

(Forrás: BBC, Guardian, skynews.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.