Azt mondják, hogy ettől még a sötétben is látnak

„Katonadolog” miatt okítanak brit földön sok gyereket arra, hogy ha elég sárgarépát eszik, még sötétben is látni fognak.

MNO
2011. 05. 04. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annyiban „civil” alapja is van az összefüggésnek, hogy a répa – és más karotinoidtartalmú zöldség – kell a látáshoz, mivel a karotinoid az A-vitamin provitaminja. Ezen túlmenően azonban csakis katonai a magyarázat a tévhitre: szándékos hadi félrevezetésből adódik.

A II. világháború idején a brit királyi légierő új radarrendszert fejlesztett ki, de hivatalosan azzal magyarázta a német gépek éjszakai lelövésének javuló eredményességét, hogy a pilóták sok répát esznek – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap. A répás éji látás „nézete” mindazonáltal annyira meggyökeresedett, hogy azóta is tartja magát Nagy-Britanniában széles körben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.