Azt mondta, Szerbiára véres tavasz köszönt

Ha Vojislav Seseljt szerdán szabadlábra helyezi a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT), Szerbiában fogják kihallgatni a Djindjic-merénylet politikai hátterét vizsgáló nyomozás keretében – értesült egy belgrádi napilap a nyomozati szervekhez közel álló forrásokból.

MNO
2011. 05. 04. 3:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Blic című újság internetes kiadása szerda hajnalban azt írta: az ultranacionalista nézeteiről ismert politikust egy nyolc évvel ezelőtti kijelentésével kapcsolatosan fogják kihallgatni. Seselj 2003 februárjában egy interjúban azt jósolta, hogy „Szerbiára véres tavasz köszönt”. Néhány nappal később a politikus önként távozott Hágába, s három hétre rá meggyilkolták Szerbia első, demokratikusan megválasztott miniszterelnökét, Zoran Djindjicet. Seselj ellen bűnvádi eljárás indult a merényletre való felbujtás gyanújával, de bíróság elé nem állíthatták.

2003 augusztusában az NT börtönében a politikust kihallgatta egy belgrádi vizsgálóbíró, s a Blic felidézi, hogy a merénylők elleni perben több vádlott tett említést Seselj szerepéről a merényletben. Ezúttal a politikust az azóta összegyűjtött bizonyítékok fényében kérdeznék ki, amennyiben az NT szabadlábra helyezi őt.

A nyolc éve rács mögött lévő, börtönéből is aktívan politizáló 56 éves politikust öt éve tartó hágai perében azzal vádolják, hogy felelős az 1991–1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett súlyos háborús bűncselekményekért, gyilkosságokért, kínzásokért, erőszakos kitelepítésekért és vagyontárgyak elpusztításáért. Seselj ellen emellett még egy bírósági eljárás is folyamatban van Hágában: azzal vádolják, hogy közzétett olyan adatokat, amelyekből fény derült védett tanúk kilétére. Ez már a második per Seselj ellen védett tanúk felfedése miatt.

Seselj márciusi folyamodványában követelte a bíróságtól, hogy vessen véget a pernek, engedje őt szabadon, és fizessen neki tízmillió eurós kárpótlást a scheveningeni börtönben eltöltött nyolc évért. Azzal indokolta kérését, hogy az ügyészség egyetlen bizonyítékot sem tudott felhozni ellene.

A törvényszék szerdán hoz döntést Seselj kérelméről, de a belgrádi sajtó emlékeztet arra, hogy a hágai bíróság eddigi történetében még sohasem méltányolta a vádlottak ilyen értelmű kéréseit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.